Ambassadpersonal ställs inför rätta

Mäktiga väktarrådetet: Brittisk ambassadpersonal ska föras till domstol.


Ledaren för Irans mäktiga Väktarråd sade på fredagen att de lokalanställda på den brittiska ambassaden som gripits ska ställas inför rätta. Vid fredagspredikan i Teheran sade Ahmad Jannati att de som fortfarande är gripna har erkänt brott kring de demonstrationer som följde på presidentvalet i landet.

– Vid dessa incidenter var ambassaderna närvarande och några personer greps. Naturligtvis kommer de att ställas inför rätta, sedan de erkänt, sa Jannati.

Den brittiska regeringen uppger att nio lokalanställda på ambassaden har gripits, men att sju av dem senare har släppts av de iranska myndigheterna. Storbritannien kräver att de två som fortfarande hålls fångna omedelbart ska friges.

Samtidigt fortsatte de diplomatiska diskussionerna inom EU kring det brittiska förslaget om att EU unisont ska kalla hem ländernas ambassadörer i protest.

Storbritanniens utrikesdepartement sade att det är "djupt bekymrat" över uppgifterna att de två ambassadanställda som gripits i Iran ska ställas inför rätta.

Anklagelserna att våra anställda är inblandade i att underblåsa bråk saknar helt grund. Vi söker nu en omedelbar förklaring från iranierna, sade en talesperson för brittiska UD. Hon sade också att kontakter mellan de båda länderna pågår både i London och i Teheran.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!