USA får flyga över ryskt territorium

4 500 flygningar tillåts årligen enligt nytt avtal.


Ryssland har gått med på att låta USA flyga militär utrustning till Afghanistan över ryskt territorium. Tidigare har Ryssland bara låtit USA transportera utrustningen med tåg men enligt det nya avtalet tillåts 4 500 flygningar årligen.

Avtalet gäller i ett år och kan förlängas i det oändliga om båda parter är överens. De nya transportvägarna till de amerikanska trupperna i Afghanistan är otroligt viktiga för USA:s kamp mot talibanerna som effektivt angripit landtransporter.

Enligt det ramavtal för nedrustning som Ryssland och USA kommit överens om ska antalet aktiva stridsspetsar skäras ner till mellan 1 500 och 1 675, medan antalet bärare för atomvapen ska skäras ner till mellan 500 och 1 000.

Det är en rejäl minskning från dagens läge. Vid årets början antogs Ryssland ha ungefär 2 790 aktiva stridsspetsar medan USA hade 2 200 stycken.

President Barack Obama rest i går till Moskva och lovade att försöka återställa de rysk-amerikanska relationerna som hamnade på kalla kriget-nivån med Bushregeringen.

Förhoppningen är att besöket ska bli början till en ny era i relationen mellan de båda stormakterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!