Lördag 13 Aug
Stockholm

McCains "tortyrbluff"

Tran Trong Duyet: McCain blev aldrig torterad i mitt fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi älskar historier. Och McCains kan vi vid det här laget. Vietnamkriget. McCain kraschlandar med ett flyg. Han sätts i fängelse. Först på det ökända Hanoi Hilton, senare på The Plantation. Det var just här som hans politiska karriär började. Exakt just då. Tvungen att få tiden att gå. 5,5 år satt han fängslad. En tid av tortyr. McCain blev torterad.

Men vänta nu. En röst hörs från ett annat håll. Stämmer det inte?

McCain har sagt att han blev misshandlad med gevär vid kraschen. Slagen på både axlarna och anklarna med ett gevär och en bajonett. Det kanske var så, men Mr Lua, den unga vietnamesen som hittade honom, säger att McCain knappt var vid medvetande. I stället för att döda honom, som han verkligen ville, tog han honom till en polisstation.

Ytterligare en person vill göra sin röst hörd. Tran Trong Duyet, som var fängelsedirektör tiden då McCain satt fängslad, säger att det aldrig förekom någon tortyr under hans tid som boss.

– Amerikanerna släppte bomber på både militära och civila mål - så det var inte direkt så att vi behövde dra ur dem någon viktig information, säger Tran Trong Duyet och fortsätter:

– Det är upp till amerikanerna att avgöra om han är en hjälte eller inte. Han var modig, manlig, han vågade argumentera med mig och han var intelligent. Men allt snack om att han blev torterad handlar bara om röster, säger Tran Trong Duyet enligt Times Online.

Det är dock många amerikanerna som vittnar om att det pågick tortyr i de vietnamesiska fängelserna.

Reportage - Tran Trong Duyet om McCain

SVT bilder - McCain släppt ur det vietnamesiska fängelset

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.