Obamas guldkista trycker ut McCain

Barack Obamas sista drag inför president valet på tisdag blir reklam för över 56 miljoner kronor - för trettio minuter.


Barack Obamas pengar verkar aldrig ta slut. I natt kommer han att synas i en halvtimme i sju av USA:s största tv-kanaler för en kostnad av över åtta miljoner per kanal. Reklamfilmerna har redan skapat debatt i USA efter att tv-kanalen Fox blivit tvungna att korta ner sin bevakning av den femte World Series-matchen. Det tog inte lång tid innan John McCain tog vara på tillfället att minska Obamas ledning.

– Ingen ska få skjuta på World Series när jag blir president, häcklade republikanernas kandidat McCain.

Enbart i förra veckan spenderade Barack Obamas kampanj över 170 miljoner kronor på tv-reklam samtidigt som McCain bara hade råd med hälften. Nu debatteras det i USA om Obama har fått storhetsvansinne.

Socialist-attacker

Reklamfilmerna är så kalla "informercials" där Obama i presidentlik inramning talar till nationen om ekonomin och sitter med medelklassväljare runt köksbordet. Filmen väntas ses av tiotals miljoner amerikaner och slutar med en direktsänding av Obama ihop med Bill Clinton under ett valmöte i Kissimmee, Florida.

Men samtidigt vägrar McCain ge sig, trots Obamas försprång på sex procentenheter i nyckelstater. Republikanens socialist-attacker på Obama blir allt vildare.

– De socialistiska ledarna i Europa som beundrar Obama är åtminstone öppna med sina objektiv, säger McCain och menar att Obamas kommentarer om att han ska "sprida rikedomarna" är socialistiska och anti-amerikanska.

Men Obama verkar vara lugnet själv.

– På senare tid kallar han mig för socialist för att jag vill hjälpa medelklassen. Och i slutet av veckan kommer han att antyda att jag är inners inne kommunist för att jag delade min sylt- och jordnötssmörgås på dagis, sa Obama i onsdags.

"Bananrepubliken"

Efter två års kampanjande är det nu Obama och McCain mindre än en vecka ifrån sitt mål. Obama kommer mestadels spendera den tiden i Florida, en så kallad "swing state", där det fortfarande är oklart vem som vinner. Florida är även samma stat som stod värd för det koasartade avgörande valet för åtta sedan när George W. Bush besegrade Al Gore.

Förhoppningsvis funkar röstsystemet den här gången. Då kanske USA slipper att återigen bli stämplade som en "bananrepublik" runt om i världen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.