Norges utrikesminister vill ha Bildts stöd

Jonas Gahr Störe efterlyser nordisk plats i G20-samarbetet.


Norge, som inte är med i EU, vill ändå kunna vara med och påverka i storpolitiken. Jonas Gahr Störe, Norges utrikesminister, lanserar ett förslag till sina nordiska kollegor om ett samarbete för att komma över en nordisk plats i G20-samarbetet.

Störe menar att Norge ensamt är den 23:e största ekonomin i världen, medan Norden hamnar på en åttonde- eller niondeplats. Därför vore högst rimligt, enligt honom, att Norden hade en stol i förhandlingarna, skriver Aftenposten.

Visserligen är Sverige, Finland och Danmark redan representerade i G20-samarbetet genom EU-medlemskap. Men Störe tycker inte att det räcker och hänvisar till att EU-länder som exempelvis Frankrike, Tyskland och Nederländerna har egna mandat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.