Fler risker med östrogen upptäckta

Kvinnor som röker och använder hormonersättningar löper större risk att dö i lungcancer.


Nu utfärdas ytterligare en varning till kvinnor som använder sig av hormonpreparat mot klimakteriebesvär. Östrogen och liknande hormonersättningar ökar risken för rökande kvinnor att dö i lungcancer.

Det är den medicinska tidskriften The Lancet som publicerat artikeln som skrivits under av en rad experter på området. Slutsatsen har forskarna dragit efter att en stor amerikansk undersökning genomförts.

Östrogen har använts sedan 1960-talet för att dämpa symptomen för kvinnor i klimakteriet. Hormonpreparatet har getts, tillsammans med gulkroppshormonet progesteron, för att minska risken för livmodercancer. Under 80- och början av 90-talet blev behandlingen mycket populär och marknadsfördes som kvinnornas bästa vän.

I början av 2000-talet började dock nya rön komma som visade att hormonerna kunde öka risken för stroke, bröstcancer och hjärtsjukdom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.