Onsdag 30 Nov
Stockholm

Obama leder

Röstandet i presidentvalet i USA är avslutat i 40 av de 50 delstaterna. Enligt prognoser ser demokraternas Barack Obama ut att ha tagit 175 elektorsröster mot 101 för republikanernas John McCain.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Demokraten Barack Obama ser ut att vinna den viktiga delstaten Pennsylvania med 21 elektorer, enligt prognoser från CNN, ABC och MSNBC. Flera andra tv-kanaler avvaktade dock med prognoser därifrån.

En underbar start. Det här är början på ett helande av Amerika, sade demokraternas partiledare Howard Dean till MSNBC efter prognosen. Pennsylvania har röstat demokratiskt i de senaste valen, men med liten majoritet, och republikanernas John McCain har satsat stort på delstaten.

– Det inspirerande är att över hela landet har folk stått i kö i timmar för att ändra landet. . . Nu ser vi fram emot resultaten från väst där vi tror att det kommer att gå bra för oss, säger Obamas kampanjchef David Axelrod till CNN.

Tidigare rapportering

Nu på kvällen, lokal tid, var Obama hemma i villan med sin familj. Tidigare på dagen hade han spelat sin traditionella basketmatch med vänner och kollegor.

New Hampshire med fyra elektorer kommer att gå till Barack Obama, enligt prognoser från flera amerikanska tv-kanaler. Det torde vara en stor besvikelse för John McCain som fick vind i seglen efter sin primärvalsseger där och som hållit många valmöten i delstaten.

Barack Obama går mot segrar i Massachusetts med tolv elektorer, Illinois med 21, Connecticut med sju, New Jersey med 15 elektorer, Maine med fyra elektorer, Delaware med tre elektorer, Maryland med tio elektorer och District of Columbia i huvudstaden Washington med tre elektorer, enligt CNN:s prognos.

Barack Obama vann även i Vermont med tre elektorer.

John McCain tar hem väntade segrar i Alabama och Arkansas, förutspår amerikanska tv-bolag. McCain spås av NBC även ta hem Georgia, en delstat som demokraterna hade hoppats kunna erövra från republikanerna.

McCain ser ut att vinna Oklahomas sju elektorer och Tennessees elva elektorer.

John McCain vann Kentuckys åtta elektorer enligt CNN:s prognos. Han vann enligt prognoser även den lilla delstaten West Virginia, med fem elektorsröster, uppgav flera amerikanska tv-stationer.

South Carolina, med åtta elektorer, går också till John McCain, enligt prognoser från MSNBC och CBS. Delstaten har röstat republikanskt de senaste åren - George Bush segrade med över 12 procentenheter där både 2000 och 2004.

Flera delstater talar om "exempellöst" valdeltagande. I den ofta betydelsefulla staten Ohio gissade myndigheter på 80 procents valdeltagande, vilket är mycket högt med USA-mått mätt.

Även i den segertippade demokraten Barack Obamas hemstad Chicago var trycket hårt, inte minst i lokalen där Obama själv röstade.

Det är som ett snöskred, sade valförrättaren Maurice Pruitt, som aldrig sett något liknande trots att han jobbat med fyra presidentval. Han gissade att deltagandet i distriktet kunde bli över 90 procent.

Omkring en tredjedel av väljarna röstade i förtid. Det är en rekordstor siffra. Av de förtidsröstande var Obamas väljare starkt representerade.

Optimistiska demokrater fick på valdagen oväntat medhåll från Karl Rove, chefsstrategen bakom president George W Bushs valsegrar 2000 och 2004, som spådde storseger för Obama. Om inte skulle det troligen väckas misstankar i demokratiska läger om valfusk, samtidigt som medier och opinionsmätare skulle få skämmas ögonen ur sig.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.