Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hanks backar för mormonerna

Nöje | 25/01/2009 22:03

Tom Hanks ångrar sitt påhopp på mormoner som backade Propositon 8.

Stjärnskådespelaren och Obamasupporten Tom Hanks gick hårt åt mormonerna. Nu ångrar han sina uttalanden från förra veckan där han stämplade dem som icke-amerikaner. I samband med premiären av HBO-serien Big Love, om en grupp polygama mormoner, spekulerade han i mormonernas inblandning i att få lagen, som förbjuder homoäktenskap i Kalifornien, godkänd.

– Sanningen är att många mormoner donerade en hel del pengar till kyrkan för att få till Propositon 8. Det är många människor som tycker att det är icke-amerikanskt, och jag är en av dem, sa Hanks då till Fox News.

Det hettade upp känslorna. En talesperson från Mormonkyrkan blev djupt upprörd.

– Att uttrycka sin åsikt i ett fritt och demokratiskt samhälle är så amerikanskt som det kan bli, sa Kim Farah, från Mormonkyrkan, till Fox News.

Nu mjuknar Hanks efter stålbadet. Genom sin talesperson Leslee Dart säger han till People:

– I förra veckan stämplade jag medlemmar av Mormonkyrkan, som stödde Kaliforniens Proposition 8 som "icke-amerikaner". Jag menar att Proposition 8 går emot vår konstitution; det är kodifierad diskriminering. men alla har en rätt att rösta i enlighet med samvetet - inget kan vara mer amerikanskt. Att säga att medlemmar av Mormonkyrkan som stöttade Proposition 8 är "icke-amerikaner" skapar fler klyftor när tiden kräver respekt för andra åsikter. Ingen borde använda termen "icke-amerikaner" lättsamt eller i förbifarten. Jag gjorde det. Det borde jag inte ha gjort.

Se en kampanjfilm nedan för Proposition 8.

Skrivet av: