Fatah al-Islam erkänner bombattentat

Den statliga syriska televisionen sände på torsdagen uttalanden i vilka extremister från Fatah al-Islam erkänner att deltagit i planeringen av ett självmordsattentat som dödade 17 människor i Syrien i september.


En av männen bakom dådet var Abd al-Baqi al-Hussein, organisationens så kallade säkerhetschef i Syrien, som sade att attacken syftade till att "skada regimen i Syrien". Tv-programmet visade även ett foto på mannen som utförde självmordsattentatet i Damaskus den 27 september. Mannen kallades Abu Aysha al-Saudi - "Saudiern".

Förra året utkämpade armén i grannlandet Libanon en 15 veckor lång strid mot al-Qaida-inspirerade Fatah al-Islam i det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared utanför Tripoli. I striderna stupade 400 personer, varav 168 soldater.

Fatah al-Islams chef Shaker al-Abssi lyckades emellertid fly ur lägret och hotade med hämndattacker mot den libanesiska armén. Före striderna i lägret avtjänade al-Abssi ett fängelsestraff i Syrien för samröre med al-Qaida.

Männen som framträdde i programmet sade att de hade genomfört mängder med väpnade rån för att finansiera septemberattacken. Bilen som användes i självmordsattacken hade stulits från en irakier.

Attentatet var ett av de blodigaste i Syrien på mer än tio år. Bilbomben, som exploderade nära en shiamuslimsk helgedom i södra Damaskus, dödade 17 människor och skadade 14 andra. Nästan alla offren var civila som råkade befinna sig i närheten, rapporterar TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.