Onsdag 20 Okt
Stockholm

Fatah al-Islam erkänner bombattentat

Den statliga syriska televisionen sände på torsdagen uttalanden i vilka extremister från Fatah al-Islam erkänner att deltagit i planeringen av ett självmordsattentat som dödade 17 människor i Syrien i september.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En av männen bakom dådet var Abd al-Baqi al-Hussein, organisationens så kallade säkerhetschef i Syrien, som sade att attacken syftade till att "skada regimen i Syrien". Tv-programmet visade även ett foto på mannen som utförde självmordsattentatet i Damaskus den 27 september. Mannen kallades Abu Aysha al-Saudi - "Saudiern".

Förra året utkämpade armén i grannlandet Libanon en 15 veckor lång strid mot al-Qaida-inspirerade Fatah al-Islam i det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared utanför Tripoli. I striderna stupade 400 personer, varav 168 soldater.

Fatah al-Islams chef Shaker al-Abssi lyckades emellertid fly ur lägret och hotade med hämndattacker mot den libanesiska armén. Före striderna i lägret avtjänade al-Abssi ett fängelsestraff i Syrien för samröre med al-Qaida.

Männen som framträdde i programmet sade att de hade genomfört mängder med väpnade rån för att finansiera septemberattacken. Bilen som användes i självmordsattacken hade stulits från en irakier.

Attentatet var ett av de blodigaste i Syrien på mer än tio år. Bilbomben, som exploderade nära en shiamuslimsk helgedom i södra Damaskus, dödade 17 människor och skadade 14 andra. Nästan alla offren var civila som råkade befinna sig i närheten, rapporterar TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela