Söndag 18 Apr
Stockholm

Syrienattack dödade terrorledare

USA bekräftar halvt om halvt "framgångsrik räd" in i Syrien. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som Nyheter24 tidigt i morse kunde berätta attackerade under gårdagen amerikanska trupper mål i Syrien.

En amerikansk regeringstjänsteman bekräftade nu på måndagen att USA-styrkor genomfört en "framgångsrik" räd in i Syrien i söndags. Officiellt teg dock Washington fortfarande om anklagelserna att USA låg bakom helikopterräden som krävde åtta liv. I anglosaxisk tradition är det ett vanligt halvofficiellt tillkännagivande att en regeringstjänsteman läcker information mot löfte om anonymitet.

Tjänstemannen, som alltså krävde att inte bli namngiven, gav inga närmare detaljer om attacken. Men han bestred heller inte Syriens uppgifter om att helikopterburna trupper hade angripit en byggnadsplats i byn al-Sukkariya knappt en mil från den irakisk-syriska gränsen och skjutit ihjäl åtta personer.

Han sade att en av dem som tros ha dödats i räden var en viss Abu Ghadiyya, utpekad som en av de ledande krafterna bakom insmugglingen av motståndsmän och vapen till Irak. USA har sällan eller aldrig förr överskridit den syriska gränsen, och att det skedde just nu, bara en vecka före det amerikanska presidentvalet, kan förefalla uppseendeväckande. Men tjänstemannen i Washington sade att inga politiska överväganden gjordes, bara rent militära.

- När ett tillfälle, och ett viktigt sådant, dyker upp måste man bara ta det, sade källan.

Försvarshögkvarteret Pentagon vägrade att vare sig bekräfta eller dementera Syriens anklagelser.

- Jag kommer att säga detta en enda gång och sedan kan ni fråga hur många gånger ni vill, sade Pentagons talesman Bryan Whitman:

- Jag har ingen kommentar till den föregivna operationen i Syrien.

"Krigsförbrytelse"

Enligt Syriens regering kom fyra amerikanska militärhelikoptrar in från Irak i söndags och landsatte soldater, vilka stormade bygget i den östsyriska byn. Redan i söndags kväll protesterade Damaskusregeringen skarpt mot angreppet, det första av detta slag in på syriskt territorium. På måndagen sade Syriens regering sig invänta en förklaring från USA innan man beslutar om händelsen ska dras inför FN:s säkerhetsråd.

Utrikesminister Walid al-Moualem underströk att attacken måste betraktas som terrorism. Amerikanerna gör det här i fullt dagsljus. Det innebär att det inte är något misstag utan synnerligen beslutsamt.

- Därför ser vi detta som ett kriminellt terrorangrepp, förklarade han. Också officiell syrisk press stämplade räden som "en krigsförbrytelse" av Bush-regeringen.

"De amerikanska styrkorna från Irak mördade i kallt blod", skrev regeringsorganet Tishrin. "De begick en krigsförbrytelse genom att döda åtta civila syrier i en stillsam by".

Svar på terror mot Irak

Tevebilder från byn visade bland annat en blodbestänkt byggarbetsplats, en lastbil full av kulhål och lik som radats upp i ett bårhus. Iraks regering antydde - utan att klargöra vem som agerat - att räden kunde vara ett svar på upprorsmäns angrepp från Syrien mot mål i Irak.

Händelsen skulle därmed kunna allvarligt försämra förbindelserna mellan regeringarna i Bagdad och Damaskus.

- Terrorgrupper har opererat mot Irak från detta syriska område, sade regeringstalesmannen Ali al-Dabbagh i Bagdad.

Nyligen dödades 13 polisaspiranter i en irakisk gränsby i en sådan terroristattack, uppgav han och tillade: Irak har bett Syrien att lämna ut denna grupp som använder Syrien som bas för sin terrorverksamhet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela