ANC kan kräva Mbekis avgång

ANC kan komma att kräva sin egen ledares avgång.


Sydafrikas regeringsparti ANC:s mäktiga verkställande utskott väntas på fredagen kräva att president Thabo Mbeki avgår.

Uppgifterna i den sydafrikanska tidningen The Times kommer från utskottsledamöter, som hotar att genomdriva en förtroendeomröstning i parlamentet om inte Mbeki avgår.

Bakgrunden är att Mbeki förra året förlorade posten som ANC-ledare till sin rival Jacob Zuma. Zuma har nyligen krånglat sig ur en korruptionshärva som kunde ha inneburit slutet på hans politiska karriär och är nu i det närmaste given att överta presidentskapet från Mbeki i valet nästa år. Mbeki har suttit två mandatperioder och kan enligt författningen inte ställa upp för en tredje.

Mbeki har riktat häftig kritik mot sina belackare inom ANC och förnekar kategoriskt att han haft något med korruptionsanklagelserna mot Zuma att göra.

Det verkställande utskottet är emellertid i första hand bemannat med ledamöter som stöder Zuma framför Mbeki. Zuma har själv sagt att han vill att Mbeki sitter kvar mandatperioden ut. Men starka krafter inom ANC vill att han träder i Mbekis ställe så snart som möjligt.

Om Mbeki uppmanas att avgå riskerar det enligt bedömare att påverka Sydafrikas ekonomi, då investerare ser Mbeki som mer företagsvänlig.

Skrivet av:

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev