Nu åtalas nazisadisten

Misstänkte koncentrationslägervakten "Ivan den förskräcklige" förnekar brott.


I årtionden har den nu 88-årige John Demjanjuk varit en av världens mest jagade naziförbrytare. Trots att före detta koncentrationslägerfångar pekat ut honom som "Ivan den förskräcklige" – en sadistisk lägervakt i Treblinka – har han levat i någorlunda lugn och ro i amerikanska Cleveland.

1998 åttalades han i Israel, där lägeröverlevare vittnade om hur han skar av brösten på kvinnliga fångar med en bajonett och beordrade en fånge att våldta en tolvårig flicka. Demjanjuk dömdes först till döden, men friades till slut av Israels högsta domslut eftersom det inte ansågs ställt utom varje tvivel att Demjanjuk och "Ivan den förskräcklige" verkligen var samma person.

John Demjanjuk fråntogs sitt amerikanska medborgarskap, men eftersom inget annat land ville ta emot honom har han levt som statslös, utan att kunna ta del av de amerikanska välfärdssystemen.

Nu förbereder tyska statsåklagare vad som kan bli landets sista krigsbrottsåtal från nazisttiden.

De tyska åklagarna kommer att försöka bevisa att Demjanjuk arbetade i utrotningslägret Sobibor i det av nazisterna ockuperade sydöstra Polen. 200 000 personer uppskattas ha dödats i lägret.

– Amerikanerna är mycket intresserade av att bli av med Demjanjuk. Det här är en bra möjlighet för oss att åttala Demjanjuk och låta honom ta ansvar för sina brott, säger Kurt Schrimm, ansvarig på Ludwigsburgs centralkontor för utredning av nazibrott.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!