EU vidgar reseförbud mot Zimbabwe

EU-länderna tittar nu mot Världshälsoorganisationen (WHO) för att hitta vägar att mildra det katastrofala läget i Zimbabwe. EU utökar också sitt reseförbud. (TT)


Koleraepidemin har nu dödat uppemot 600 människor, smittat tusentals och spridits till omkringliggande länder. Sjukdomsutbrottet förvärrar ytterligare situationen i ett land där hyperinflationen varje dag höjer priset på alla varor.

– Koleraepidemin är en produkt av att varken hälsosystem eller vattenförsörjningssystem fungerar. Det är en situation som kan bli katastrofal för Zimbabwe och farlig för Afrika, säger utrikesminister Carl Bildt efter ett möte med EU:s utrikesministrar.

Där diskuterades möjligheten att använda sig av WHO:s stadgar, som i nödlägen ger möjlighet att tvinga länder att ta emot medicinsk personal när smittsamma sjukdomar bryter ut.

– Annars blir konsekvenserna förödande inte bara för det landet utan i betydligt mycket vidare områden, säger Bildt.

EU har inga ekonomiska sanktioner mot Zimbabwe, men vissa personer är inte välkomna till unionen. På måndagen sattes ytterligare elva personer upp på listan som nu innehåller runt 160 namn.

EU ökar också det politiska trycket på president Robert Mugabe. Både EU:s högste utrikespolitiske representant Javier Solana och Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade på måndagen att det är hög tid att han avgår.

– Vi tycker alla det. Men det är inte det som är det viktiga. Zimbabwes folk tycker också det, säger Bildt och hänvisar till att det hållits demokratiska val, vars resultat Mugabe inte respekterar.

Utrikesministrarna kommer att fortsätta diskutera krisen i Zimbabwe på EU-toppmötet senare i veckan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.