Zimbabwe: 60 000 riskerar få kolera

George Bush: Det är dags för Robert Mugabe att gå.


ZIMBABWE. Enligt FN har 600 personer dött hittills och 14 000 har blivit infekterade av kolera. Men eftersom folket i Zimbabwe har svårt att ta sig till sjukhus, mycket på grund av dålig infrastruktur, kommer dödstalet att blir mycket högre, säger världshälsoorganisationen, WHO.

– I ett värsta scenariot kan upp till 60 000 bli smittade, säger Paul Garwood, talesman för WHO till CNN.

I förra veckan kom 13 ton medicin till som hjälp från Röda korset. Och en stor del av arbetet ligger nu i att hålla de botade borta från sjukdomen.

–Kolera kan bli botat snartt och drabbade kan återhämta sig lika snabbt, men utmaningen ligger i att försäkra sig om att folk inte blir infekterade igen. Därför är rent vatten en nödvändighet, säger Paul Garwood.

Att fler rådar nu Zimbabwes president Robert Mugabe att avgå.

– Det är dags för Robert Mugabe att gå. Vi uppmanar andra från regionen att gå med i den växande massan som kräver Mugabes tyranni, sa USA:s president George Bush nyligen, enligt CNN.

Video: Inslag om koleraepedemin i Zimbabwe

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.