Islands president till attack

Islands president Olafur Ragnar Grimsson skäller ut Sverige.(TT)


Islands president Olafur Ragnar Grimsson skäller ut Sverige, Danmark och Storbritannien och anklagar dessa länder för att ha vänt islänningarna ryggen.

Det var under en lunch med utländska diplomater i fredags som presidenten kom med sitt kraftiga utfall. Chockerade diplomater kunde knappt tro sina öron, heter det i anteckningar från mötet som norska diplomater sammanställt. Den norska vänstertidningen Klassekampen har tagit del av diplomatrapporten.

"Presidenten gick i hårda ordalag åt många av de företrädda länderna, däribland Sverige och Danmark", står det i den.

Grimsson sägs bland annat ha varit på gränsen till förolämpande mot Storbritannien.

Norden sviker

Han sägs också ha hotat med att bryta med gamla allierade och söka sig nya vänner, eftersom de gamla så uppenbart svikit det krisdrabbade landet. Nordatlanten är viktig för Norden, USA och Storbritannien, ett faktum som dessa länder verkar ignorera.

– Då är det bättre att Island skaffar sig nya vänner, uppges Grimsson ha sagt.

Vad som tycks ha upprört diplomatkåren särskilt är att Grimsson kastade fram att Island kan tänka sig att låta Ryssland använda den gamla övergivna amerikanska flygbasen i Keflavik. Uttalandet sägs ha orsakat glatt förvånade ansikten på närvarande ryska diplomater och fått ryssarna att försäkra att Ryssland inte behöver någon bas på Island.Vantro Presidentens uttalanden "skapade närmast vantro och uppgivenhet bland de närvarande ambassadörerna", konstaterar den norska ambassaden i sin rapport hem till UD i Oslo. Som väntat var det bara Norge och Färöarna som fann någon nåd hos den isländske presidenten.

– Det har visat sig vara Islands vänner under krisen, sade presidenten.

Båda har lovat låna ut pengar på egen hand till Island, medan Internationella valutafonden och de nordiska länderna har tvekat och beslutet om ett utlovat IMF-lån försenats. Olafur Ragnar Grimsson har sin politiska bakgrund i den isländska vänstern. Presidentmakten är närmast ceremoniell och presidenten har inget formellt inflytande på isländsk utrikespolitik.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.