Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama vill utrota al-Qaida

Nyheter | 17/11/2008 07:20

Den nyvalde presidenten vässar kritiken mot terroristerna.

För första gången sedan presidentvalet säger Barack Obama att Guantanamo-basen ska stängas. Under den nyvalde presidentens valkampanj har han tydligt lovat att stänga det amerikanska fängelset på Kuba, men det har varit osäkert huruvida han tänkte hålla löftet.

I CBS nyhetsprogram 60 Minutes avslöjade Obama för första gången sedan valet att en stängning står på agendan.

– Jag har sagt upprepade gånger att USA inte ska tortera. Och jag kommer att se till att vi inte torterar. De är delar av ett paket för att återupprätta USA:s moraliska status i världen, sa Barack Obama.

Obama ville dock inte gå in på vad som kommer att hända med fångarna på Guantanamo. Det vill säga om de kommer att ställas inför rätta, förflyttas till ett annat land eller släppas helt.

Han meddelade att så fort han tar vid som president kommer hans säkerhetsrådgivare att prioritera en plan för tillbakadragande av amerikansk trupp från Irak, skriver Aljazeera.net.

– Det är högsta prioritet att för oss att utrota al-Qaida en gång för alla, sa Obama.

Skrivet av: