Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU och Ryssland ense inför toppmöte

Nyheter | 14/11/2008 19:38

EU och Ryssland visar upp en nästan enad front inför helgens toppmöte i DC. (TT)

EU och Ryssland visar upp en nästan enad front inför helgens toppmöte i Washington som samlar över 20 ledare från världens rikaste länder och viktigaste utvecklingsekonomier.

De har haft olika åsikter om mycket i höst. Men inför lördagens möte är EU och Ryssland bundsförvanter.

– Rysslands förslag var av stort värde och ligger mycket nära vad Europa föreslagit, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter ett toppmöte mellan EU och Ryssland i Nice.

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev efterlyste någon form av handlingsplan.

– Vi kommer inte att skapa ett nytt Bretton Woods i Washington, men vi behöver ta ett seriöst steg i den riktningen, sade Medvedev.

Sarkozy åker till Washington med två hattar, en fransk och en europeisk, eftersom han också är EU-ordförande i höst. Han hoppas på ett starkt och kraftfullt resultat i Washington och talar om en hundradagarsplan.

Nedbantat förslag

På ett informellt EU-toppmöte i Bryssel för en vecka sedan försökte han lansera ett mycket detaljrikt förslag inför G20-mötet. Många EU-länder tyckte att det var alltför klåfingrigt och fick förslaget nedbantat.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tyckte ändå att det gick för långt och kunde inte helt ställa sig bakom idéerna. Tidsramen på 100 dagar tror Reinfeldt inte alls på, inte minst för att den nye amerikanske presidenten inte tillträder förrän den 20 januari.

Det papper som Sarkozy anser att han fått stöd för på det extra toppmötet innehåller bland annat förslag om att ingen finansiell institution eller marknad ska undgå reglering, att kreditvärderingsinstitut ska registreras och övervakas, att uppförandekoder ska upprättas så att kortsiktigt risktagande undviks och att Internationella valutafonden (IMF) ska få mer muskler för att kunna ingripa när det behövs.

Ingen blåkopia

Någon fullständig blåkopia åkte berörda EU-ledare och Medvedev inte med till Washington, även om de på fredagen tycktes inta samma hållning på flera punkter. Medvedev sade att han stödjer Sarkozys förslag om ett andra toppmöte i februari när Barack Obama tillträtt.

Sarkozy vill att ett utvidgat G20 då ska reformera det internationella finansiella systemet och skapa ett "Bretton Woods II". Ryssland vill också ha en översyn av systemet och har framför allt tryckt på för att de så kallade Bric-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) ska ges ökad tyngd i IMF.

EU kan avstå

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger att EU är redo att minska sin representation i IMF till förmån för länder som Kina, som förra helgen tillkännagav ett stimulanspaket på 4 000 miljarder yuan (4 700 miljarder kronor). Medan andra ledare talar om samordning och reglering försvarar USA:s avgående president George W Bush passionerat den fria marknaden. Krisen var inte det fria marknadssystemets misslyckande. Och svaret är inte att försöka återuppfinna det systemet, sade Bush när han presenterade sitt upplägg inför toppmötet. Det vore ett fruktansvärt misstag att låta några månaders kris undergräva 60 års framgång, varnade han.

Skrivet av: