1 av 3
- Foto: LUIS BELMONTE DIAZ/REPRIEVE
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: NG HAN GUAN/AP/Scanpix

Kina avrättade psyksjuk britt

Relationerna mellan Folkrepubliken och Storbritannien historiskt dåliga.


BEIJING. Den brittiske medborgaren Akmal Shaikh avrättades natten mot tisdag i Kina för narkotikabrott. Shaikh var psykiskt sjuk och Kinas beslut att ändå verkställa dödsstraffet har utlöst intensiva protester. Inte minst från brittiskt håll.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown fördömer i skarpa ordalag avrättningen.

– Jag är bestört och besviken över att våra envisa vädjanden om nåd inte har hörsammats, sa Brown enligt Telegraph.

De kinesiska myndigheterna menade att försvaret inte presenterat tillräckligt starka bevis för att Shaikh skulle vara psykiskt sjuk. Och försvarade det hårda straffet.

- Att använda dödsstraffet för extremt hotfulla och allvarliga brott som involverar narkotika är effektiva för att injaga fruktan och förebygga narkotikabrott, sa de kinesiska myndigheterna.

De sino-brittiska relationerna är redan dåliga, inte minst sedan Beijing agerat aggressivt mot den brittiska beskyllningen om att kineserna "kapat" klimatmötet i Köpenhamn.

Nu har en talesman för den brittiska ambassaden i Beijing beskrivit Akmal Shaikhs dödsstraff som en "signifikant fråga".

Men det är mer sannolikt att ledarna i Beijing sett fallet som en fråga om lag och rätt. Kina tillämpar en nolltoleranspolitik mot narkotikasmuggling.

Medan människorättsgrupper, Shaikhs anhöriga och den brittiska regeringen hoppades på att Akmal Shaikhs psykiska hälsa skulle få myndigheternas hjärtan att vekna pekade kineserna hårdnackat på de fyra kilo heroin som Shaikh hade på sig när han arresterades.

Det är 80 gånger så mycket som man i normalfallet utdömer dödsstraff för i Kina.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!