Makthavare i ring, utan att nå ett avtal.
1 av 2
Makthavare i ring, utan att nå ett avtal. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
- Foto: Susan Walsh/AP/Scanpix

Klimatavtalet blev ett fiasko

Klimataktivister världen över rasar.


Tidigt på fredagsmorgonen stod det klart att Barack Obama trots ambitionen att "agera, inte tala", trots att hans talesman Robert Gibbs sagt att det är "bättre att åka hem tomhänt än med ett tomt avtal", får återvända till USA med just ett tomt avtal.

Klimataktivister världen över rasar. Och miljöpartiets språkrör dömer helt ut förhandlingarna i Köpenhamn - och dess magra resultat.

- Världens ledare försöker rädda ansiktet snarare än att rädda klimatet, säger Maria Wetterstrand.

För just Barack Obama är det inte ett stort problem. Hans image som världens frälsare - med ett färskt fredspris i ryggen - må ha fått sig en törn. Men Obamas hemmaopinion är inte särskilt orolig för klimatförändringar. Snarare tvärtom.

Priset får i stället de allra fattigaste länderna betala. De befinner sig snart under vattenytan. Och tror knappast att de räddas av de löften om pengar som USA utställt - på sikt.

Ian Fry, premiärminister för ögruppen Tualus i Stilla havet, säger att Köpenhamnsavtalet för hans nations del är oaccpetabelt:

– Det ser ut som att vi erbjuds 30 silverpenningar för att förråda vårt folk och vår framtid. Vår framtid är inte till salu.

Lumumba Di-aping, sudanesisk ordförande för de fattiga ländernas organisation G77, talar om en "självmordspakt för Afrika".

Och statsminister Fredrik Reinfeldt är också mycket frustrerad.

– Vi har fått anstränga oss för att inte hela processen ska gå baklänges. Flera länder har klart uttryckt att de inte längre står fast vid tidigare åtaganden, sa statsministern enligt nyhetsbyrån TT.

Västvärldens ledare lyckades efter många försök sy ihop en överenskommelse med Kina som inte ställer några bindande krav på att minska utsläppen. Tidigare talades det om ett 50%-mål till 2050. Men det är nu struket.

– Vissa länder vägrade helt enkelt att inkludera siffror, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!