Konflikt om sparpengar nära lösning

Island och ett antal EU-länder har kommit överens. (TT)


Island och ett antal EU-länder har kommit överens om att förhandla fram en förslag för att lösa konflikten mellan Island och Storbritannien om hur brittiska bankkunder ska gottgöras. Det uppgav den isländska regeringen på söndagen.

Brittiska kunder hos Icesave, ett dotterbolag till Islands näst största bank Landsbanki, fick sina konton frysta när banken fick likviditetsproblem och förstatligades i början av oktober.

Den brittiska regeringen använde sig av antiterrorlagstiftningen för att frysa isländska bankers tillgångar i Storbritannien för att skydda tusentals brittiska sparare, såväl individer som lokala myndigheter, till islänningarnas stora vrede.

Förhandlarna kräver också att EU, under det franska ordförandeskapet, ska fortsätta bidra till att hitta arrangemang som gör det möjligt för Island att återskapa sitt finansiella system och ekonomi, sade den isländska regeringen i ett uttalande.

Skrivet av:

Senaste nytt

USA:s HD aviserar beslut i Trumpmål

Mordförsök i Södertälje

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern fördes under tidiga söndagskvällen till sjukhus i ambulans efter att ha blivit stucken med ett vasst föremål i centrala Södertälje. Mannen hittades utomhus.

Minst 12 döda när fängelse stormades

1 timme sedan
Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

3 timmar sedan
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.