Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tyskar häktade efter mystisk attack

- 23/11/2008, 21:15 -

De misstänks ha kastat en brandbomb mot EU-sändebudet Peter Feiths kontor. (TT)

En domstol i Kosovos huvudstad Pristina har låtit häkta tre tyskar, efter misstankar att de kastat en brandbomb mot EU-sändebudet Peter Feiths kontor i samma stad.

De tre ska nu sitta bakom galler i minst en månad medan utredningen fortskrider.

Både kosovoalbanska och tyska medier rapporterar att de tre tillhör den tyska underrättelsetjänsten BND (Bundesnachrichtendienst). Vad deras motiv skulle vara till sprängdådet den 14 november är något av en gåta. Attentatet orsakade bara materiella skador.

De tre själva hävdar att de är oskyldiga och att de kom till platsen efter explosionen för att se vad som hänt.

Varför Tyskland skulle vilja ge sig på EU-kansliet i Kosovo i svårt att begripa, regeringen i Berlin har varit drivande i EU-insatsen vid namn Eulex i territoriet som nyligen utropade sin självständighet.

Planen är att cirka 2 000 poliser, jurister, tullare och förvaltningsexperter från EU ska hjälpa kosovoalbanerna att bygga upp sin stat, men insatsen har sinkats till följd av missämja mellan EU, FN, Ryssland, Serbien och det kosovoalbanska styret.

Över 50 stater, däribland Sverige, de flesta EU-stater och USA, har erkänt Kosovos självständighet.

Skrivet av: