Tyskar häktade efter mystisk attack

De misstänks ha kastat en brandbomb mot EU-sändebudet Peter Feiths kontor. (TT)


En domstol i Kosovos huvudstad Pristina har låtit häkta tre tyskar, efter misstankar att de kastat en brandbomb mot EU-sändebudet Peter Feiths kontor i samma stad.

De tre ska nu sitta bakom galler i minst en månad medan utredningen fortskrider.

Både kosovoalbanska och tyska medier rapporterar att de tre tillhör den tyska underrättelsetjänsten BND (Bundesnachrichtendienst). Vad deras motiv skulle vara till sprängdådet den 14 november är något av en gåta. Attentatet orsakade bara materiella skador.

De tre själva hävdar att de är oskyldiga och att de kom till platsen efter explosionen för att se vad som hänt.

Varför Tyskland skulle vilja ge sig på EU-kansliet i Kosovo i svårt att begripa, regeringen i Berlin har varit drivande i EU-insatsen vid namn Eulex i territoriet som nyligen utropade sin självständighet.

Planen är att cirka 2 000 poliser, jurister, tullare och förvaltningsexperter från EU ska hjälpa kosovoalbanerna att bygga upp sin stat, men insatsen har sinkats till följd av missämja mellan EU, FN, Ryssland, Serbien och det kosovoalbanska styret.

Över 50 stater, däribland Sverige, de flesta EU-stater och USA, har erkänt Kosovos självständighet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.