Lördag 2 Jul
Stockholm

Utökade protester i Bangkok

Demonstranter blockerar polishögkvarteret.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Demonstranterna i Thailands huvudstad Bangkok har utökat protesterna och blockerar även polishögkvarteret och ett kontor som tillhör ett av partierna i landets koalitionsregering.

Enligt polisen har demonstranterna också kapat fyra stadsbussar som de använder för att blockera byggnaderna.

– Demonstranterna gick på bussen beväpnade med påkar och sade till passagerarna och konduktören att gå av. Bara chauffören fick stanna kvar och så tog de över bussen, säger en talesperson för Bangkoks lokaltrafik.

En av bussarna kunde dock återtas efter att polisen skjutit sönder bussens däck. Sex medlemmar av PAD greps för inblandning i busskapningen. Enligt polisen hittades bland annat vapen och ammunition vid gripandet.

Efter att demonstranterna slagit en järnring kring parlamentsbyggnaden och förhindrat ett möte i församlingen bröt sig en grupp loss från huvuddemonstrationen för protester utanför finansdepartementet.

Två busslaster demonstranter åkte ut till den övergivna flygplatsterminal där premiärminister Somchai Wongsawat haft sitt kontor sedan demonstranterna inledde belägringen av hans ordinarie kontor i augusti.

Den thailändske premiärministern Somchai Wongsawat sade på söndagen i Peru, där han befinner sig i samband med Apec-mötet, att han inte har för avsikt att lyssna på de omfattande protesterna som kräver hans avgång.

– Vi valdes i demokratiska val, så jag kommer inte att avgå, sade han i en intervju med Reuters i Lima efter mötet med ledarna runt Stilla havet.

– Gör er redo med masker, rent vatten och handdukar, sade en talesman för PAD till tusentals människor som samlats i Bangkoks historiska distrikt inför demonstrationen.

Demonstranterna uppmanades bära masker om poliserna skulle använda tårgas för att skingra dem.

PAD-ledaren sade sent på söndagen att demonstranterna skulle dela upp sig i två grupper och bege sig till olika destinationer för den "slutliga" striden" mot regeringen, som de anklagar för att vara en korrumperad marionett till den störtade premiärminister Thaksin Shinawatra.

Den senaste gången PAD demonstrerade, den 7 oktober, dödades en person och närmare 500 skadades.

PAD har stöd av Thailands traditionella elit i städerna, rojalisterna och drottning Sirikit själv, medan regeringen och Thaksin alltjämt är populära bland landsbygdens fattiga bönder. PAD vill begränsa demokratin i Thailand, bland annat genom att inte låta alla parlamentsledamöter utses i allmänna val.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.