Lördag 2 Jul
Stockholm

Zimbabwe på ruinens brant

Politiskt käbbel förvärrar humanitär katastrof.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sydafrikas president, Kgalema Motlanthe, varnar för att grannlandet Zimbabwe riskerar att ”implodera och kollapsa” inom månader om inte en samlingsregering bildas.

– Om inte roten till de politiska problemen blir lösta och en legitim regering formas kommer situationen förvärras, säger Motlanthe.

Varningen kommer som en reaktion på det dödläge som uppstått mellan Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionens ledare Morgan Tsvangirai.

Mugabe och Tsvangirai har misslyckats med att nå samförstånd i tillsättandet av ministrar för en gemensam samlingsregering och oppositionsledaren anklagar presidenten för att försöka tillskansa sig centrala poster för sina egna kandidater.

Mugabe försöker nu i stället få igenom konstitutionella lagändringar som ska möjliggöra för honom att utse kabinettsministrar på egen hand. Vilket ytterligare spätt på oppositionens irritation.

De politiska stridigheterna har stukat Zimbabwes ekonomi och förvärrat vad som redan innan var en svår humanitär situation. Bristen på mat och hyperinflation har tvingat millioner av människor på flykt och biståndsorganisationer uppger att de som stannar kvar riskerar undernäring och sjukdom. Ett utbrott av kolera har redan dödat 300 personer och smittat 6 000 andra, vilket skapat oro för att epidemin ska sprida sig till grannländerna med den våg av flyktingar som lämnar Zimbabwe.

Försök till medling, av den tidigare amerikanska presidenten Jimmy Carter och FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan, har hittills misslyckats. Medan den humanitära katastrofen ökar lavinartat för var dag som går är landets ledare upptagna med politiskt käbbel.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.