Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Botswana kan ge Tsvangirai fristad

Nyheter | 26/11/2008 07:00

Botswana kan erbjuda Zimbabwes oppositionsledare Tsvangirai en fristad (TT)

– Botswana kan vara redo att erbjuda Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai en fristad, varifrån han kan fungera som ledare i exil, antyder den botswanska utrikesministern.

– Länderna runt Zimbabwe, medlemmarna i samarbetsorganisationen Southern African Development Community, måste medge att de misslyckats med att lösa dödläget i förhandlingarna mellan Tsvangirai och president Robert Mugabe, säger utrikesministern Phandu Skelemani i en intervju för BBC på onsdagen. Nu måste de använda ekonomisk påtryckning, anser han.

Utrikesministern får frågan om hans land kan tänka sig erbjuda Tsvangirai beskydd om förhandlingarna skulle kollapsa.

– Vi avvisar inte dem som kommer till Botswana och säger sig frukta för sitt liv i sitt eget land, svarar Skelemani.

– Botswana tillåter dock inte Tsvangirai att angripa Zimbabwe med vapen från botswanskt område. Men oppositionsledaren skulle kunna tillåtas leda en demokratisk motståndsrörelse från Botswana, säger Skelemani.

Den botswanska presidenten Ian Khama är en av få afrikanska ledare som kritiserat Robert Mugabe och hävdat att Mugabes återval i juni inte var legitimt.

Skrivet av: