Polacker i massbojkott av Ikea

Katoliker driver kampanj mot möbeljätten.


Polacker är förbannade på Ikea, som de anser lobbar för homosexuellt leverne. Möbeljättens senaste tidning Ikea Family Live, som visar ett homosexuellt par under rubriken "familjelivet förändras" har fått katoliker att uppmana till massiv bojkott av företaget.

En av Polens mest profilerade aktivister mot homosexuella Grzegorz Gorny har lanserat budskapet mot Ikea i den polska månadstidningen Fronda: "Jag är katolik – jag handlar inte hos Ikea". Han och andra från de ärkekatolska kretsarna sprider upprop på nätet och uppmanar polacker att skicka protestbrev till Ikea.

Men Ikea i Polen har inte märkt av någon massbojkott än.

– Vi är medvetna om att det förbereds en bojkott. Men inget av våra sju varuhus i Polen har registrerat några sådana aktiviteter, säger Aleksandra Sikora, pr-ansvarig hos Ikea i Polen, till Svenska Dagbladet.

Homosexalitet är en känsloladdad fråga i Polen, och många polacker ser det som en form av sjukdom.

–Vi accepterar mångfald och vi respekterar alla människor oavsett sexuell läggning, ålder eller ras, säger Sikora.

Ikeas nya tidning har skickats ut i 200 000 exemplar i världen och presenterar 20 olika familjer. Ett homosexuellt par sitter vid matbordet och äter middag. Texten, som katolikerna irriterar sig över, i katalogen lyder:

”Vi planerar inte att skaffa barn. Det här är vårt högkvarter: köket och våra örter i trädgården. Steve går och hämtar örter och jag använder dem i matlagningen”

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.