Stockholm

Obama + Clinton = sant

I eftermiddag väntas Obama utnämna sitt nationella säkerhetsteam.


Läs mer

I eftermiddag väntas det äntligen bli offentligt: Barack Obamas utnämner sitt nationella säkerhetsteam med utrikesminister Hillary Clinton i spetsen.

Innan Hillary Clinton kan ta itu med uppgifter som USA:s tillbakadragande från Irak, kriget i Afghanistan, kärnenergianläggningarna i Nordkorea och Iran samt klimathotet måste hon klara av sin första diplomatiska utmaning: Att till fullo sluta fred med sin forna rival Obama och skapa den förtroendefulla relation som krävs mellan en president och en utrikesminister.

– Jag vet inte om stridsyxan är helt begravd men mycket av spänningarna från valrörelsen har lösts upp, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Engelska institutionen vid Uppsala universitet, till TT.

Hon kampanjade vid över 70 valmöten för Obama och han har gett henne en mycket fin post. Men det ligger kvalitetskriterier bakom hans val, han tror att hon blir en bra utrikesminister.

Offentliggörandet kommer klockan 16.40 svensk tid

Clintons nya uppdrag väntas offentliggöras vid en presskonferens i Chicago. Där ska också meddelas att nuvarande försvarsministern Robert Gates, som president George Bush tillsatte 2006, sitter kvar samt att general James Jones blir nationell säkerhetsrådgivare.

Alla tre har omfamnat Obamas strategi att satsa på diplomati, bistånd och återuppbyggnad. Den senaste tiden har både Gates och Jones gjort utspel i den riktningen: Gates har bland annat hållit en serie föreläsningar om militära makters begränsningar samt sagt att "det är som om vi glömt allt vi lärde oss i Vietnam". Jones har kritiserat Bushregeringens strategi i Afghanistan och sagt "Tro inget annat, Nato vinner inte i Afghanistan".

Gates är hittills den ende minister som Obama "tar över" från Bushregeringen, en företeelse som inte är helt ovanlig.

Clinton egentligen främsta rivalen

Att en blivande president utser en av sina främsta rivaler till utrikesminister hör däremot till ovanligheterna. Det har inte skett sedan 1881 då James Garfield utnämnde James Blaine till landets toppdiplomat, skriver USA Today. Men Obama och Clinton står varandra utrikespolitiskt mycket nära.

Det enda punkten där de har olika uppfattning är om att förhandla direkt med länder som Iran och Syrien. Där tycker Clinton att man ska vara mer försiktig, säger Åsard.

I dag väntades också Eric Holder utses till justitieminister och Arizonaguvernören Janet Napolitano utnämnas till chef för departementet för inrikes säkerhet. Obamas utrikespolitiska rådgivare Susan Rice väntas blir FN-ambassadör.

Åsard spår att teamet kommer att få ett positivt mottagande världen över.

Det gäller särskilt utrikesministern. Hon har stjärnglans, om hon ber att få besöka ett land så öppnas dörrarna.

Video: Inslag om Obamas utnämning

2G<-x-NB(mWCeHX_T 2UrIM&OW)zhvWh'VIVNZ{eely}9EI@'74`oZ4LGP}{>Y)7TCctt:oqnOJ8m/By:g`.X*PkaX(K{-]PUPr{un]hV27`^N]z#PdYoUhOe:oH?:.bE4eXFq`9~o`.~AiI=}nh`l1-,Y7(m(})[~5!1A" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" wmode="transparent" allowscriptaccess="always" width="320" height="240">

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.