Bangkok: Domen får begränsad effekt

Upplösningen av Thailands regeringsparti PPP var väntad. (TT)


Thailands författningsdomstol upplöser regeringspartiet PPP efter anklagelser om valfusk. Domen var väntad och kommer främst att göra landets politik ännu mer svåröverskådlig, menar experten.

Upplösningen av det omstridda partiet PPP tros få begränsad effekt. Ledningen är väl förberedd på tisdagens dom och kommer för att undvika nyval att omvandla PPP till sitt nya parti Puea Thai redan inom en vecka.

Att ett nytt parti finns redo för regeringsbildning visar att domslutet var väntat.

– När jag pratade med PPP för flera veckor sedan så förberedde de sig som bäst för att gå in i det här nya partiet och för vilka personer som ska ta över de olika posterna, berättar Thailandsexperten Elin Bjarnegård till TT.

Svårigheter

PPP är redan en reinkarnation av ett tidigare parti, Thai rak thai, som också upplöstes. Mycket talar därför för att politiken kommer att förbli oförändrad. Domstolens beslut innebär dock andra svårigheter.

– Det svåraste för PPP som parti är att så många personer bannlyses från politiken i fem år. Det är det hårda slaget. De kan inte verka som offentliga politiska personer i Thailand längre, säger Elin Bjarnegård, till TT.

De bannlysta politikerna kommer dock att stå kvar som informella rådgivare i partiet. Det kommer att göra politiken ännu mer otillgänglig för vanliga väljare.

Häxjakt

Systemet blir svåröverskådligt för utomstående när folk som inte officiellt sitter vid makten ändå innehar en väldigt stor makt och mycket inflytande. I PPP:s ögon är upplösningen av partiet och den politiska bannlysningen av premiärminister Somchai Wongsawat del i en omfattande häxjakt mot partiet och dess medlemmar. Elin Bjarnegård vill inte spekulera kring motiven bakom domen men tror inte att PPP är ett mer korrupt parti än andra.

– Min forskning pekar på att PPP inte är värre än något annat parti. Korruption och valfusk är ett systematiskt problem i Thailand, inte ett problem i enskilda partier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kroatisk valsegrare stödjer Ukraina

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien. Det Ukrainavänliga partiet får dock inte egen majoritet och kan få svårt att bilda regering.