Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA-politiker redo hjälpa biljättar

Nyheter | 06/12/2008 07:15

(TT)

Vita huset och demokraternas ledare sägs vara överens om en plan för att hjälpa den krisdrabbade bilindustri. Paketet är mindre än biljättarna bett om men ska kunna hålla dem igång tills Barack Obama tar över i Vita huset.

–Demokraternas ledare och Vita huset har kommit överens om ett räddningspaket, säger en kongresskälla till nyhetsbyrån Reuters.

Paketet som demokraternas ledare hoppas kunna rösta igenom i nästa vecka är på mellan 15 och 17 miljarder dollar. Det är långt mindre än de 34 miljarder som bilföretagen bett om, men politikerna hoppas att det ska räcka för att hålla biljättarna flytande tills Barack Obama efterträder George W Bush som president den 20 januari och nya räddningsplaner kan diskuteras.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade i ett uttalande att ett förslag till räddningspaket för bilindustrin kommer att bli föremål för omröstning i kongressen i nästa vecka.

Pelosi gjorde sitt uttalande efter andra dagens grillning av cheferna för de tre stora bilföretagen General Motors, Ford och Chrysler i kongressutskott. De har bett kongressen om 34 miljarder dollar i nödlån för att undvika konkurs.

Demokraten Pelosi talar i sitt skriftliga uttalande om "begränsad" hjälp. Kongressen kommer också att kräva noggrann kontroll för att garantera att skattebetalarnas pengar skyddas och att pengarna bara går till att säkra fordonsindustrins långsiktiga bärkraft och konkurrenskraft, skriver hon.

Även demokraternas ledare i kongressens andra kammare, senaten, hoppades på en omröstning om ett hjälppaket i nästa vecka.

–Vi siktar på att rösta i nästa vecka om en ansvarsfull plan för att hjälpa miljontals amerikaner som är beroende av en sund fordonsindustri för sitt uppehälle, sade senatsledaren Harry Reid.

– De senaste dagarnas utskottsutfrågningar har gjort det uppenbart att vi inte kan tillåta dessa företag att gå omkull, sade han i ett skriftligt uttalande.

Han uppmanade republikanerna i kongressen att hjälpa till att få igenom ett räddningspaket. Det är bland republikanerna, som är i minoritet i både senaten och representanthuset, som motståndet mot att hjälpa bilbranschen med skattemedel har varit störst.

En källa i kongressen säger till Reuters att Vita huset och ledare för demokraterna i kongressen ska träffas under lördagen för att förhandla om räddningspaketet.

Regeringen och demokraterna har bland annat varit oense om vilka pengar som ska användas. Demokraterna har velat utnyttja pengar från det 700 miljarder dollar stora räddningspaketet för finanssektorn. Men Vita Huset har sagt att det är uteslutet eftersom de pengarna är öronmärkta för att få banker, låneinstitut och övriga Wall street på fötter.

Vita huset har i stället velat använda de 25 miljarder dollar som kongressen redan avsatt i bidrag till fordonsindustrin för utveckling av miljövänligare och bränslesnålare bilar. Källan säger till Reuters att dödläget mellan demokraterna och Vita huset lossnat sedan Nancy Pelosi givit upp sitt motstånd mot att använda teknikinvesteringspengarna till akuta nödlån till Detroit.

Skrivet av: