Blackwater inblandat i mord på civila

Säkerhetsvakter anklagas för att ha dödat 17 civila i Bagdad 2007.


WASHINGTON. Fem säkerhetsvakter från säkerhetsföretaget Blackwater Worldwide har åtalats och anklagas för att vara inblandade i en skottlossning från 2007 där 17 civila irakier dödades på ett torg i Bagdad, rapporterar källor till CNN. Några åtalspunkter har officiellt ej delgivits än. Det amerikanska justitiedepartementet väntas gå ut med uppgifterna under måndagen.

Utrikesdepartementet, som beställde Blackwaters tjänster i Irak, har än så länge valt att inte kommentera åtalsuppgifterna. Och Blackwater väntar tills åtalen är officiella. Irakiska myndigheter har tidigare anklagat Blackwater för att vara involverad i dödsskjutningarna i september 2007 då 17 civila dödades och runt 30 skadades. Blackwater har försvarat sig med att säkerhetsvakterna skyddade en diplomatkonvoj när den hamnade under attack från rebeller och säkerhetsföretaget besvarade elden.

Kongressen i USA har tidigare granskat Blackwater och andra privata säkerhetsföretag på grund av alla incidenter och dödsskjutningar, vilket bland annat resulterade i att dess licens i Irak drogs in under 2007 efter att dess personal dödat ett tiotal civila irakier. Blackwater återfick visserligen licensen i ett senare skede.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.