Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blackwater inblandat i mord på civila

Nyheter | 06/12/2008 11:19

Säkerhetsvakter anklagas för att ha dödat 17 civila i Bagdad 2007.

WASHINGTON. Fem säkerhetsvakter från säkerhetsföretaget Blackwater Worldwide har åtalats och anklagas för att vara inblandade i en skottlossning från 2007 där 17 civila irakier dödades på ett torg i Bagdad, rapporterar källor till CNN. Några åtalspunkter har officiellt ej delgivits än. Det amerikanska justitiedepartementet väntas gå ut med uppgifterna under måndagen.

Utrikesdepartementet, som beställde Blackwaters tjänster i Irak, har än så länge valt att inte kommentera åtalsuppgifterna. Och Blackwater väntar tills åtalen är officiella. Irakiska myndigheter har tidigare anklagat Blackwater för att vara involverad i dödsskjutningarna i september 2007 då 17 civila dödades och runt 30 skadades. Blackwater har försvarat sig med att säkerhetsvakterna skyddade en diplomatkonvoj när den hamnade under attack från rebeller och säkerhetsföretaget besvarade elden.

Kongressen i USA har tidigare granskat Blackwater och andra privata säkerhetsföretag på grund av alla incidenter och dödsskjutningar, vilket bland annat resulterade i att dess licens i Irak drogs in under 2007 efter att dess personal dödat ett tiotal civila irakier. Blackwater återfick visserligen licensen i ett senare skede.

Skrivet av: