Åklagare i Blackwaterfall möter vittnen

De mördades anhöriga har samlats för ett möte med åklagarna.


Det var i ett skottdrama förra året som sex vakter från det amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater sköt ihjäl 14 civila irakier i Bagdad.

Företaget har blivit anklagade för att ofta skjuta först och fråga sedan under deras uppdrag i Irak. Blackwater hävdar att männen sköt i självförsvar. Men ingen av offren bar vapen. Ingen av dem var upprorsmän. Några av dem höll till och med sina händer höjda och bad om nåd.

Under lördagen träffades vittnen tillsammans med advokater för ett fyra timmar långt möte bakom stängda dörrar. Mötet var till för att förklara åtalet och andra punkter männen anklagats för.

– Vi har folk här på kryckor och andra som var skadade. Vi gav dem bara information om hur åtal fungerar i USA...och vad vi hoppas kommer hända i rätten i Washington, sade advokaten Kenneth C Kohl, enligt CNN.

Få av de irakier som kallats till mötet talade med pressen efteråt och menade att de blivit rådgivna att inte göra det. Andra sade att de skulle resa till landet för att vittna och att de kommer upplysas om datum.

Några av de som närvarade vid mötet var förvånade över att bara sex vakter anklagades för den brutala massakern. Vid händelsen cirkulerade också helikoptrar över platsen som öppnade eld mot de civila.

25-åriga Mila Khalil Ibrahim miste sin make i attacken. Nu kan hon knappt försörja sina tre barn på det lilla hon skrapar ihop. Tårar rullade ned för hennes kinder när hon sade att hon krävde rättvisa och ekonomisk ersättning – då hennes små barn aldrig skulle få återse sin far.

Om männen döms riskerar de ett straff på tio års fängelse i vart och ett av de 14 mordåtalen. De kan också dömas till sju år per de 20 mordförsöken. Blackwater kommer inte att drabbas av några juridiska konsekvenser gällande händelsen, skriver CNN.

Se mer här.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!