Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA-förnödenheter tilläts passera

- 02/01/2009, 19:53 -

I några timmar öppnade Pakistan Khyberpasset.

Pakistan öppnade Khyberpasset i några timmar och tillät amerikanska förnödenheter att korsa den afghanska gränsen. Passet har varit stängt sedan i tisdags då Pakistan inledde en offensiv mot talibanerna i området.

I fem timmar tilläts förnödenheter och utrustning till de utländska trupperna i Afghanistan korsa gränsen genom den oroliga passet där talibaner och andra grupper flera gånger slagit till mot militära transporter.

75 procent av utrustningen till USA:s trupper transporteras genom passet - däribland 40 procent av allt bränsle till fordonen. Transporternas sårbarhet är därför ett problem som USA måste lösa om truppstyrkan ska utökas.

Det som tvingat fram Pakistans agerande är en serie flera framgångsrika attacker. Vid ett angrepp förstördes 150 militärfordon och i ett annat sprängdes en tankbil med bränsle. Många pakistanska lastbilschaufförer vägrar köra i Khyberpasset.

Trafiken har därför stoppats av säkerhetsskäl medan de pakistanska trupperna rycker fram understödda av artilleri, stridsflygplan och attackhelikoptrar.

Trupperna har dock stött på väldigt lite motstånd och därför kunde gränsen öppnas. 300 lastbilar kunde passera gränsen under timmarna passet var öppet.

Under fredagen dödade en misstänkt amerikansk robotattack minst tre personer inne i ett annat pakistanskt klanområde, nära gränsen till Afghanistan.

Attacken genomfördes enligt pakistanska säkerhetskällor med ett förarlöst plan, en så kallad drönare, och ägde rum i Södra Waziristan, en provins känd för att vara ett starkt taliban- och al-Qaida-fäste.

Den senaste tiden har flera drönarattacker genomförts inne i Pakistan av misstänkta USA-plan.

Skrivet av: