Osäker jordskredsseger i Bangladesh

Hasina Wajeds jordskredsseger omges av frågetecken.


Den tidigare premiärministern Hasina Wajed fick över 75 procent av rösterna i valet i Bangladesh - en jordskredsseger som dock är omgiven av frågetecken.

I samma veva som Khaleda Zia, vars allians bara fick 10 procent av rösterna i det bangladeshiska valet, avvisade valresultatet i teve uppstod oroligheter på flera håll i landet.

Enligt lokal teve som hänvisade till polis och vittnen så dödades en man och 50 skadades i distriktet Pabna i norr, i sammanstötningar mellan anhängare till de politiska rivalerna, och ytterligare 100 personer ska ha skadats runtom i landet, rapporterar Reuters.

Över 85 procent av de bangladeshiska röstberättigade gick till valurnorna. Enligt experter vann Hasina Wajed för att hon förstått vad väljarna vill höra.

Hennes parti har länge drivit krav på att de som stödde den pakistanska sidan under frigörelsekriget från Pakistan 1971 ska ställas inför rätta för krigsbrott, men har inte haft tillräckligt starkt mandat för att genomdriva kraven trots stöd från befolkningen.

Hasina själv och hennes syster var utomlands när pappan Mujibur Rahman, president och självständighetskämpe, avrättades tillsammans med Hasinas mamma och tre bröder vid en militärkupp 1975.

Hasina har också lovat att bekämpa inflationen och främja tillväxten i Bangladesh, där 45 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

– Det är möjligt att folk nu förväntar sig att Hasina, med Awamiförbundets största valseger sedan 1970 i ryggen, kan ordna allt som ingick i hennes valmanifest men det blir svårt med det globala läget, särskilt med den internationella finanskrisen, säger statsvetaren Ataur Rahman.

Förloraren Khaleda Zia är även hon tidigare premiärminister.

– Hon flirtade med islamisterna och ignorerade känslorna hos allmänheten. En uppenbar motvilja från hennes allians mot unga väljare var en annan nyckelfaktor, säger Ataur Rahman.

Det islamistiska partiet Jamaat-e-islami, allierat med Khaleda, föll från 17 mandat till två.

Khaleda Zia hävdade, i strid med uttalanden från både utländska och inhemska valobservatörer, att ett utbrett röstfusk ägt rum.

– Vi har bekräftat fusk och andra oegentligheter i många vallokaler runtom i landet. Därför avvisar vi resultatet i valet, sade hon.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.