Stockholm

Flickor gifts bort med talibaner

Pakistanska talibaner fortsätter kampen mot kvinnornas rättigheter.


Läs mer

ISLAMABAD. De pakistanska talibanerna tar till allt hårdare medel för att trycka ned kvinnorna. Nyheter24 har tidigare skrivit om deras metoder för att hindra unga flickor från att gå i skolan.

Nu tar man till nya knep. Enligt uppgifter kräver de att flickorna som bor i områden under deras kontroll ska giftas bort med talibaner. Om man vägrar väntar ödesdigra konsekvenser.

Kampanjen uppdagades när förtvivlade kvinnor vänt sig till myndigheterna för att försöka undkomma giftermålen.

Lärarinnan Salma menar att talibanerna ombett föräldrar att meddela om de har några ogifta flickor. Och om man vägrar så blir man bortgift ändå. Salma uppger även att unga flickor som befinner sig utomhus utan identifikationspapper eller manligt sällskap befinner sig i stor fara.

– Jag har hört att talibanerna sagt att om en flicka över sju år är ute ensam så kommer hon att bli slaktad, säger Salma, enligt Times Of India.

Hon är också mycket upprörd över beskedet att flickor förbjuds undervisning från och med den 15 januari. Många skolor har nu bränts ned eller stängts för gott. Även kvinnliga lärare ska nekas arbete. Nu vet de inte hur de ska försörja sig.

– Mina kollegor grät när de hörde de dåliga nyheterna. Många har gamla och handikappade föräldrar och vissa har förlorat anhöriga i konflikten, menar hon.

Men det kommer att bli farligt för de lärarinnor som vägrar att lämna sina tjänster. Bara för en månad sedan mördades Bakht Zeba av talibaner. Zeba var känd för sin kamp för kvinnors rättigheter i landet och var mycket engagerad i skolutbildningen för unga flickor.

Mer om konflikten nedan.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.