Onsdag 1 Dec
Stockholm

UD-råd mot hedersvåld

Ha två mobiltelefoner, kopiera passet och håll kontakt med någon i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommarlovet är här och för många unga kvinnor innebär det två månader av frihet, sol och bad. Men för andra förknippas sommarlovet med resor till hemlandet och tvångsgifte.

Därför ger utrikesdepartementet råd till kvinnor som riskerar tvångsgifte och hedersvåld. Bland annat råder man flickorna att ta med sig flera kopior av passet, två mobiltelefoner, att hålla kontakt med någon i Sverige och att lägga viktiga kontaktuppgifter på minnet.

– Inför sommarlovet får vi många samtal från socialtjänst, skola och polismyndigheter från hela Sverige. Vi kan ge råd om vilka möjligheter och vilka svårigheter hon har framför sig, säger Jenny Malmquist, departementssekreterare vid den konsulära enheten till DN.

I dag är det främst unga kvinnor som utsätts för hedersrelaterade brott, men det finns också unga män som drabbas av hedersvåldet.

Malmqvist har sett antalet hedersbrottsrelaterade fall öka de senaste åren och tror att det kan bero på den ökande medvetenheten kring problemet efter morden på Fadime Sahindal och Pela Atroshi.

–Men vi har också en allt större grupp svenskar som berörs av den så kallade hederskulturen, säger hon, enligt DN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela