Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Världen protesterar mot Gazakriget

- 04/01/2009, 02:54 -

I Paris samlades 21 000 demonstranter.

Över allt, i alla länder, samlas folk för att protestera mot Israels Gazaoffensiv. Den största demonstrationen hölls i Paris med över 21 000 människor.

London, Madrid, Amsterdam, Aten, Berlin, Milano, Ankara, New York, Köpenhamn - listan på städer där protestropen mot Israel skallade var lång. De flesta tågen inleddes redan innan Israels markoffensiv blev känd.

Israeler demonstrerade

I Sakhnin i norra Israel samlades tiotusentals personer i en av de största demonstrationerna som israeliska araber har ordnat på flera år. De kallade Israels ledare för krigsförbrytare och krävde stopp på attackerna i Gaza.

I Paris deltog över 21 000, enligt polisens beräkning. Demonstranterna tågade genom centrala delarna av den franska huvudstaden, många iförda palestinska, rutiga sjalar. De skanderade slagord som "Israel, mördare" och bar plakat som krävde slut på flyganfallen.

I London samlades över 10 000 människor. När demonstranterna passerade den avspärrade infarten till Downing Street, kastade de skor i riktning mot premiärminister Gordon Browns hem och ropade att han borde skämmas. Demonstrationer var utlysta i ett 30-tal brittiska städer. I flera av dem viftade demonstranterna med skor, i en hänvisning till den skoslungande irakiske journalistens protest mot USA:s president George W Bush nyligen.

Skyddade Israels ambassad

Grekisk polis satte in tårgas mot demonstranter utanför Israels ambassad i Aten. Demonstranter brände flaggor och kastade sten mot byggnaden, efter en marsch som samlat runt 5 000 personer.

I Berlin samlades runt 3 500 personer och 4 000 tågade i Düsseldorf, enligt tysk polis.

I New York samlades flera hundra pro-palestinska demonstranter vid Times Square för en fredlig protest.

I Köpenhamn greps tre unga män i samband med en demonstration vid Rådhusplatsen som samlade runt 2 000 protesterande. En liten grupp bringade oreda genom att kasta fyrverkerier mot både polis och förbipasserande.

Inslag: Protestanter i London

Inslag: Protestanter i New York

Skrivet av: