Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bildt sonderar övervakad vapenvila

- 03/01/2009, 23:38 -

Utrikesminister Carl Bildt tror sig se flera olik uppfattningar i regeringen.

Möjligen krävs en internationell övervakning av en vapenvila mellan Hamas och Israel, tror utrikesminister Carl Bildt.

Chefen för Nato utesluter inte att Nato kan hjälpa till, förutsatt att parterna begär det.

På sin blogg kommenterar Bildt nu Israels markoffensiv:

"Utsikten för att de närmaste dygnens diplomatiska ansträngningar skall kunna leda till några framsteg har minskat dramatiskt. Med all sannolikhet inleddes operationen för att den skulle vara igång innan det diplomatiska trycket för en snabb vapenvila skärptes."

Dagen före avresan till regionen för att sondera en vapenvila var Bildt annars försiktig om läget.

– Det är svårt att bedöma. Det är oklart vad Israel syftar till just nu, möjligen finns det också olika uppfattningar i regeringen, sade Bildt i telefon till TT.

I EU:s delegation ingår förutom Bildt också unionens utrikespolitiske representant Javier Solana, utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner samt Karel Schwarzenberg och Frankrikes Bernard Kouchner, utrikesministrar i Tjeckien och Frankrike - EU:s nuvarande och förra ordförandeland.

De åker på söndagen till Egypten och på måndag till Israel och Ramallah på Västbanken, innan de i Jordanien ska träffa palestiniernas president Mahmud Abbas på tisdag.

Oklara krav

I drygt en vecka har Israel flygbombat Gazaremsan. Tunga israeliska markförband har i flera dagar stått marschklara vid gränsen. Men en markoffensiv är riskfylld för den israeliska regeringen, som står inför nyval den 10 februari - och först på lördagskvällen inleddes den.

Islamistiska Hamas ställer strikta krav på att Israels blockad av Gazaremsan helt ska hävas för att säga ja till en vapenvila. Ett nej har redan kommit från den israeliska regeringen, som kräver ett slut på raketattackerna mot södra delarna av landet.

– Det är ett relativt självklart krav, men det är oklart om israelerna har ytterligare krav, sade Bildt.

"Reagera positivt"

Men han tror att förutsättningarna för en vapenvila, förutom stopp för raketattackerna, vilar på att Gazaremsan öppnas upp mera. Och möjligen någon internationell mekanism som övervakar detta.

– Det är sådant man får sondera, sade Bildt.

FN-chefen Ban Ki-Moon och USA:s avgående president George W Bush har talat om en övervakad vapenvila de senaste dagarna. Och på lördagen uttalade sig även Natochefen Jaap de Hoop Scheffer.

– Jag kan mycket väl tänka mig att om den frågan riktades till Nato, så skulle de Nato-allierade reagera positivt men tyvärr är vi långt därifrån, sade han i nederländsk radio.

Han hoppades att arabländerna vid någon tidpunkt ska lyckas övertyga Hamas om att avstå från fortsatt beskjutning av Israel och från att förespråka Israels utplånande.

Skrivet av: