Israels offensiv kan förstärkas

Israels försvarsminister Ehud Barak säger att offensiven i Gazaremsan "kommer att expanderas och intensifieras så mycket som är nödvändigt".


Striderna i mellan israeliska trupper och palestinska motståndsmän pågår enligt vittnen ännu på flera platser längs gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Israels försvarsminister Ehud Barak säger att offensiven mycket väl kan utökas och intensifieras.

– Operationen kommer inte bli lätt och den kommer att expanderas och intensifieras så mycket som är nödvändigt. Krig är ingen picknick, sade Barak till medier i Tel Aviv innan han anlände till ett regeringsmöte, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hamas hävdade i dag enligt tevestationerna Al Arabiya och Al Jazeera att man under striderna gripit två israeliska soldater. Israel säger sig dock inte känna till några tillfångatagna soldater.

Längs vägarna söderut från Jerusalem syns beväpnade israeliska soldater på väg till sina samlingspunkter, rapporterade TT:s utsände på söndagsmorgonen.

Många av dem är uppenbarligen reservister som mobiliserats i den senaste attackvågen.

Markinvasionen i Gazaremsan har, enligt den israeliska radion, inte lyckats stoppa raketbeskjutningen av södra Israel. Under natten ska 10 till 15 raketer ha avlossats från Gazaremsan.

– Jag kan höra striderna från där jag är nu, säger statsvetaren Maher Issa som arbetar för hjälporganisation Civitas Gaza i telefon till TT:s utsände på söndagsmorgonen.

Maher Issa befinner sig nu i sitt hem i mellersta Gaza med sin familj.

Enligt Issa pågår ännu omfattande strider mellan israeliska trupper och palestinska motståndsmän på flera platser längs gränsen.

Men enligt honom är det för civilbefolkningen ingen större skillnad mot dagarna då Israel endast attackerade från luften.

– Det är bombningar överallt och full krig, säger han.

Samtidigt råder samma brist på förnödenheter och elektricitet som det gjort de senaste dagarna.

TT: Vad har ni for plan, ska ni fortsätta stanna på samma plats?

– Ja, vi har ju inget annat val, svarar Issa.

Efter en dryg veckas flygbombningar inledde Israel sin väntade markoffensiv mot Hamas i Gazaremsan efter mörkrets inbrott i går. Markstridskrafter - pansar, infanteri, artilleri och andra styrkor gick in i Gazaremsan understödda av bland annat flottan och flygvapnet.

Sjukhuskällor i Gaza rapporterade att minst åtta Gazabor dött under inledningen av markoffensiven.

Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam-brigaderna sade i ett uttalande att nio israeliska soldater hade dödats i markoffensiven.

Den israeliska armén sade att 30 israeliska soldater har sårats i markoffensiven. Två av dem beskrivs som allvarligt skadade. Det var arméns första rapport om personskador sedan soldaterna gick in i Gazaremsan på lördagseftermiddagen. Enligt Israel har "dussintals terrorister" dödats.

FN:s säkerhetsråd misslyckades i natt med att enas om ett uttalande om utvecklingen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.