Svenskar flyr bomberna i Gaza

- 04/01/2009, 20:45 -

Sveriges generalkonsulat vägrar att hjälpa till - svenska UD kräver att Tjeckien för ut svenskar.

När svenskarna i Gaza ringer till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem får de inget svar. Utrikesdepartementet förklarar att läget är oerhört svårt just nu för det tjugotal svenskar som befinner sig mitt i krigszonen.

Samtidigt som familjen Abo-Merys hjärtsjuka mormor är fast i lägenheten drar israeliska trupper förbi. Frun är gravid i femte månaden och barnen med psykiska problem gråter och kan inte sova på nätterna.

Yousef Abo-Mery berättar att läget just nu är kritiskt. Han är en av de svenskar som är strandsatta i Gaza. Familjen, med fyra barn i åldrarna två till 20 år kom till Gaza den andra december för att hälsa på sina släktingar. Nu mitt i kaoset vill de inget annat än att återvända till Sverige.

– På kvällen hör man bomberna falla och vi kan inte sova på natten. Det finns ingen mat och el, säger han till DN.se.

Under besöket bor familjen hos sina släktingar i Deir al Balah, som ligger mitt i den Hamasstyrda Gazaremsan.

– På kvällen hör man bomberna falla och vi kan inte sova på natten. Det finns ingen mat och el, säger han till DN.se.

Svenska generalkonsulatet har inte gjort ett dyft för familjen. Och svenska UD bekräftar att 20 personer har hört av sig, där tio har bett om hjälp att få lämna Gaza så fort som möjligt.

– Svenska myndigheters handlingsutrymme är begränsat och vi har därför länge avrått folk från att resa till Gaza. Det är väldigt svårt just nu, säger André Mkandawire.

Skrivet av: