Måndag 19 Apr
Stockholm

Nu dör Gazas barn

Kriget i Gaza visar ingen människa nåd. Sedan i lördags har minst 60 barn fått sätta livet till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dödssiffrorna stiger konstant. Över 500 palestinier har dödats i stridigheterna som har pågått sedan i lördags, enligt de senaste uppgifterna från CNN. Av de 507 människor som fallit offer är minst 60 av dem barn. Alldeles nyligen träffade en israelisk missil ett hus där en mamma bodde tillsammans med sina fyra barn. Alla avled, skriver BBC.

– Föräldrarna i Gaza som försöker skydda och ta hand om sina barn sitter i en enormt svår situation. De kan inte förse sina barn med mat utan måste stanna inne för att inte riskera att bli beskjutna. Barnfamiljer som fått sina hem förstörda tvingas ut på gatorna för att söka skydd, berättar Annie Foster som är ansvarig för Rädda Barnens katastrofarbete i Gaza.

Barnen i Gaza upplever just nu ett extremt brutalt våld. Lemlästade kroppar, raketattacker och kaos har varit deras vardag de senaste dagarna. De riskerar själva att dödas. Oron över att mista föräldrarna eller familjen är självklart också stor. Och för de allra minsta barnen spökar ännu ett problem: den oundvikliga kylan.

– Familjer vågar inte ha fönstren stängda av rädsla för att de ska splittras av bombningarna. Det innebär att barnen, som i de flesta fall är undernärda och hälsomässigt försvagade utsätts för stark kyla under natten säger Annie Foster på Rädda Barnens hemsida.

Den humanitära katastrofen är snart ett faktum enligt FN:s biståndsorgan UNWRA. Röda Korsets sjukvårdshjälp har nekats inträde tre dagar på raken. Samtidigt hävdar Israels utrikesminister Tzipi Livni att allt rullar på som det ska.

Christopher Gunness som är språkrör för FN:s biståndsorgan UNWRA har en helt annan bild.

– Vi har ungefär 10 000 hjälparbetare på plats nu. De pratar med de vanliga civila i Gaza just nu och människor lider verkligen. En fjärdedel av de som dödas nu är vanliga civila. När jag hör folk säga att de gör sitt bästa för att undvika att civila mister sina liv är det bara tomma ord, säger han till Al-Jazeera.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela