Gazabosättare återvänder i uniform

Nu återvänder före detta bosättare till sina tidigare hem - men i uniform.


Nu återvänder de före detta judiska bosättarna till sina tidigare hem i Gazaremsan - men i uniform.

Och deras anhöriga är arga.

– Vi förlorade våra hem och våra liv för ingenting, för ingenting alls i utbyte. Och slutligen återvänder vi för att slåss där, säger Yossi Neuman, israelisk reservofficer och före detta bosättare, till israeliska tidningen Haaretz.

Hans son Itai, officer i pansartrupperna, ringde honom på söndagen från ruinerna i den tidigare bosättningen Netzarim i Gazaremsan.

2005 drog tömde Israel sina 21 bosättningar i landremsan och lämnade området. Men det var långt ifrån smärtfritt. Många av de totalt cirka 8 000 bosättarna vägrade och tiotusentals israeliska militärer och poliser sattes in för att tvinga dem.

Nu, när palestinska raketerna från Gazaremsan i åratal skjutits mot södra Israel, återvänder många av dem som soldater under markoffensiven. Känslorna väcks till liv, och många före detta bosättare vill bara skrika: "vad var det vi sade!"

Ami Shaked, en före detta bosättare vars son nu tjänstgör i fallskärmsjägartrupperna i Gazaremsan, säger att såren öppnas på nytt.

– Allt som vi sade då har besannats, säger Shaked.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

1 timme sedan
Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.