Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödssiffran stiger i Gaza

- 05/01/2009, 00:54 -

Trots den stigande dödssiffran och civilbefolkningens trängda ställning, står Israels fast vid sin krigsstrategi.

Omkring 507 personer har dödats sedan den 27 december, enligt uppgifter till CNN. Israels offensiv i Gaza går hittills enligt planerna, uppger Kapten Benjamin Rutland för TT. Rutland uppger att markoffensiven hittills varit framgångsrik och går enligt de uppgjorda planerna.

TT: Ända fortsätter raketattackerna mot södra Israel?

– Ja, visst. Vi är inte ens 24 timmar in i markoperationen. Det här kommer att ta tid, svarar Rutland.

Israels försvarsminister Ehud Barak säger att offensiven mycket väl kan utökas och intensifieras.

Enligt sjukhuskällor i Gazaremsan har mer än 45 palestinier dödats sedan den israeliska markoffensiven sattes in i går kväll. Därmed har över 500 personer dödats, varav 87 barn, sedan Israel inledde "Operation gjutet bly" den 27 december.

Moawiya Hassanein, chefen för Gazas räddningstjänst, tror dock att dödssiffran stiger ytterligare, eftersom många skadade ligger kvar på gatorna.

– Vi har inte haft möjlighet att nå fram till dem, säger han till AFP.

Trots Israels markoffensiv avlossades i dag enligt tidningen Haaretz minst 50 palestinska raketer från Gazaremsan mot städer som Sderot och Ashdod i södra Israel. Fyra personer ska ha skadats lindrigt i attackerna.

Den norske narkosläkaren Mads Gilbert arbetar på det största sjukhuset i Gaza, Al-Shifa, för hjälporganisationen Norwac sedan nyårsafton. Organisationen har sitt ursprung i den norska solidaritetsrörelsen med Palestina.

– Sjukhuset är överfullt, säger Gilbert i en intervju med Sveriges Radios program Godmorgon Världen.

– Intensivavdelningen här är full av barn med allvarliga skador. 25 procent av de dödade är kvinnor och barn och 45 procent av de skadade är kvinnor och barn. Detta är det närmaste du kommer en massaker, berättar han.

Mads Gilbert har tidigare arbetat i krishärdar som Beirut och Afghanistan.

– Det här är det absolut värsta jag har varit med om. . . speciellt som civilbefolkningen inte har någon chans att komma undan. Den är fast i ett järngrepp av den israeliska ockupationsmakten och kan inte ta sig någonstans.

Hamas hävdade i dag enligt tevestationerna Al Arabiya och Al Jazeera att man under striderna gripit två israeliska soldater. Israel säger sig dock inte känna till några tillfångatagna soldater.

Längs vägarna söderut från Jerusalem syns beväpnade israeliska soldater på väg till sina samlingspunkter, rapporterade TT:s utsände på söndagsmorgonen. Många av dem är uppenbarligen reservister som mobiliserats i den senaste attackvågen.

Efter en dryg veckas flygbombningar inledde Israel sin väntade markoffensiv mot Hamas i Gazaremsan efter mörkrets inbrott i går. Markstridskrafter - pansar, infanteri, artilleri och andra styrkor gick in i Gazaremsan understödda av bland annat flottan och flygvapnet.

Se intervju med Israels utrikesminister Tzipi Livni:

Se inslag om Israels strategi via CNN:

Skrivet av: