Svenskar instängda i Gaza

Svenskarna som befinner sig i Gaza blir kvar. Säkerheten går inte att garantera.


Hemresan inställd – för osäkert

34 svenskar är fast i Gaza mot sin vilja. Tidigare i dag såg det ut som om de skulle kunna lämna Gaza i morgon, onsdag. Men den planerade utresan är inställd.

–Det är med anledning av det upptrappade läget i stridigheterna. Internationella rödakorskommittén bedömer att de inte kan garantera resenärernas säkerhet, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst.

Enligt Mkandawire försöker svenska generalkonsulatet i Jerusalem i kväll få tag i alla svenskar som tidigare fått besked om den planerade hemresan.

– Det måste vara fruktansvärt för dem. Först sitter de och väntar på att få besked och när de väl får det måste resan ställas in, säger Mkandawire, och tillägger att det också måste vara jobbigt för de drabbades anhöriga.

Tillbaka på ruta ett

– Nu är vi tillbaka på ruta ett och vi har ingen information om när hemresan kan ske. Men utgångspunkten är att det ska kunna ske framöver, så fort säkerhetsläget tillåter, säger Mkandawire.

Allteftersom markstriderna fortsatt inne i Gaza har allt fler svenskar hört av sig till svenska konsulatet i Jerusalem och bett om hjälp att ta sig ut. Så sent som i söndags hade konsulatet 20 namn på sin lista. I dag hade hela 14 nya namn tillkommit och alla ville bort från striderna så fort som möjligt.

I måndags fanns också ambitionen att gränsövergången i Erez skulle kunna hållas öppen under några timmar så att utländska medborgare skulle kunna ta sig ut. Men när måndagen väl kom hölls övergången stängd av säkerhetsskäl.

Om utresetillstånden beviljas och svenskarna släpps igenom kommer de att föras i buss, med diplomatisk eskort, ut ur landet. Individuella bedömningar görs av alla som sökt tillstånd att resa ut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.