Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskar instängda i Gaza

- 06/01/2009, 21:19 -

Svenskarna som befinner sig i Gaza blir kvar. Säkerheten går inte att garantera.

Hemresan inställd – för osäkert

34 svenskar är fast i Gaza mot sin vilja. Tidigare i dag såg det ut som om de skulle kunna lämna Gaza i morgon, onsdag. Men den planerade utresan är inställd.

–Det är med anledning av det upptrappade läget i stridigheterna. Internationella rödakorskommittén bedömer att de inte kan garantera resenärernas säkerhet, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst.

Enligt Mkandawire försöker svenska generalkonsulatet i Jerusalem i kväll få tag i alla svenskar som tidigare fått besked om den planerade hemresan.

– Det måste vara fruktansvärt för dem. Först sitter de och väntar på att få besked och när de väl får det måste resan ställas in, säger Mkandawire, och tillägger att det också måste vara jobbigt för de drabbades anhöriga.

Tillbaka på ruta ett

– Nu är vi tillbaka på ruta ett och vi har ingen information om när hemresan kan ske. Men utgångspunkten är att det ska kunna ske framöver, så fort säkerhetsläget tillåter, säger Mkandawire.

Allteftersom markstriderna fortsatt inne i Gaza har allt fler svenskar hört av sig till svenska konsulatet i Jerusalem och bett om hjälp att ta sig ut. Så sent som i söndags hade konsulatet 20 namn på sin lista. I dag hade hela 14 nya namn tillkommit och alla ville bort från striderna så fort som möjligt.

I måndags fanns också ambitionen att gränsövergången i Erez skulle kunna hållas öppen under några timmar så att utländska medborgare skulle kunna ta sig ut. Men när måndagen väl kom hölls övergången stängd av säkerhetsskäl.

Om utresetillstånden beviljas och svenskarna släpps igenom kommer de att föras i buss, med diplomatisk eskort, ut ur landet. Individuella bedömningar görs av alla som sökt tillstånd att resa ut.

Skrivet av: