Gazasvenskar över gränsen

Alla de tolv svenskar som fanns med i busskonvojen från Internationella rödakorskommittén (ICRC) har nu tagit sig över gränsen i Erez. Tidigare hade UD uppgiften att 17 svenskar befann sig på bussarna, men det var fel.


– Alla de tolv svenskar som fanns med i busskonvojen från Internationella rödakorskommittén (ICRC) har nu tagit sig över gränsen i Erez, uppger Anna Brodin, politisk konsul på svenska generalkonsulatet.

Tidigare hade UD uppgiften att 17 svenskar skulle ha befunnit sig på bussarna, men det visade sig vara fel.

– En familj på fem personer lyckades inte ta sig till uppsamlingsplatsen, säger Anna Brodin.

Färden går nu mot jordanska gränsen, där personal från svenska ambassaden i Amman kommer att ta över.

Övriga svenskar befinner sig i södra delarna av Gaza och kunde inte ta sig till uppsamlingsplatsen. De 12 svenskarna åkte i en konvoj från Gaza stad med sammanlagt 250 personer.

Övriga svenskar i Gaza som vill ut har man ännu inte funnit någon lösning för. Tanken är att de ska kunna ta sig ut via den södra gränspassagen vid Rafah.

Problemet är att det fortfarande pågår stridigheter kring Rafah och att det inte kan betraktas som säkert där. En del befinner sig också i andra områden och har svårt att ta sig dit.

– Vi har varit i kontakt med dem och de törs inte ens gå utanför huset. Säkerhetssituationen måste förbättras innan något positivt kan hända, säger Carlman.

Diplomater i Jerusalem uppger att det kan finnas omkring 400 utlänningar eller personer med dubbla medborgarskap kvar i Gaza.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!