Libanon attackerar Israel

- 08/01/2009, 07:00 -

Fyra raketer har slagit ned i norra Israel.

ISRAEL. Fyra Katyusha-raketer har slagit ned i norra Israel och ska ha kommit från södra Libanon.

Enligt polismannen Micky Rosenfeld slog raketerna ner utanför staden Nahariya, åtta kilometer innanför den israeliska gränsen i västra Galileen, skriver Sky News.

På CNN talar man om att det ännu är för tidigt att säga om Israels armé måste öppna upp en ny front mot norr. Men redan nu har den israeliska militären visat att de inte tillåter ett angrepp från Libanon.

– Israel har svarat med att skicka in några raketer i södra Libanon, säger CNN:s korrespondent Cal Perry, som också säger att det inte behöver betyda att det var Hizbollah.

– Det kan också vara en palestinsk grupp som ligger bakom, säger Cal Perry. Man måste komma ihåg att Hizbollah har tusentals raketer. Att det bara kom fyra stycken kan indikera att raketerna i stället kom från någon av de 400 000 palestinska flyktingarna som bor i läger i området i södra Libanon.

Enligt både CNN och Jerusalem Post kan också Hizbollah ha stött palestinska grupper att utföra attacken.

Hamas nekar att de ligger bakom raketattacken, säger Sky News.

Enligt israelisk vårdpersonal blev två personer skadade i attacken, skriver Haaretz. Men uppgifterna går isär. Israel har nu larmat städerna i norr att de ska ta skydd, stänga daghemmen, och vara medvetna om att det kan komma nya attacker.

Det är första gången som dessa typer av raketer når in på israeliskt territorium sedan det israeliska flygvapnet inledde sin offensiv på Gazaremsan den 27:e december 2008.

Libanons premiärminister Fouad Siniora fördömmer attacken och har satt igång en utredning för att hitta de skyldiga.

– Det som hände i söder [Libanon] är ett brott mot resolution 1701 och avvisas av Libanon, sa Siniora enligt CNN.

Nasrallah varnade i går

Det var i går som Hizbollas ledare Nasrallah under ett eldigt tal varnade Israel för att "allt kan hända". Nasrallah talade tiill tusentals supportrar via en videolänk i Beiruts förorter.

– Jag säger till [Ehud] Olmert, den förloraren, att han inte kan besegra Hamas eller Hizbollah, sa Nasrallah enligt al Jazeera och fortsatte att tala till Olmert:

– Ditt krig från 2006 var som en dag i parken i jämförelse med mot vad vi har planerat för dig i en ny offensiv.

Enligt CNN sitter Nasrallah själv gömd i en bunker, från var han sänder sina meddelanden.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat har dock Hizbollah sagt att de inte har råd att ge sig in i ett krig i detta tillfälle. Men samtidigt säger källor att Iran och Hizbollah har slutit ett avtal där Hizbollah ska skjuta raketer mot Israel om de inleder en markinvasion i Gaza.

Inslag: Raketer från Libanon

Inslag: Om Hamas och Hizbollah

Skrivet av: