Bildt: "Inga helgon i det heliga landet"

Samtidigt går han hårt åt det israeliska bombardemanget.


Carl Bildt höll alldeles nyss i sin första presskonferens sedan han landade på svensk mark efter att ha besökt Israel med EU:s delegation. Han ville inte uttala sig om Israels agerande i Gaza är ett brott mot folkrätten, men gick ändå hårt åt den israeliska offensiven. Han anser att våldet inte verkar vara proportionerligt.

– Stridshandlingarna mot, från och i Gaza måste omedelbart upphöra. Detta måste ske utan dröjsmål, sa Sveriges utrikesminister till den samlade presskåren i UD:s pressrum på Fredsgatan i Stockholm

Bildt vill vara glasklar med att det är båda sidorna, Israel och Hamas, som är skyldiga till det nuvarande kriget.

– Trots att det är det heliga landet har jag svårt att se några helgon, sa han om läget i Gaza.

Politik och förhandlingar

Bildt är däremot klar om en punkt, fred måste uppnås med politik och förhandlingar.

"Israel kan bara uppnå sitt mål om säkerhet från raketbeskjutningar och andra attacker genom politiska överenskommelser fast förankrade i regionen och i det internationella samfundet i stort. Det pågående diplomatiska arbetet med att uppnå en varaktigt hållbar lösning intensifieras".

"En sådan skall baseras på ett hävande av Gazas ekonomiska isolering i förening med bestämda åtgärder för att förhindra illegal smuggling av vapen och sprängmedel till Gaza".

"Att åstadkomma det ena utan det andra är icke möjligt".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.