Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bush stoppade anfall mot Iran

- 11/01/2009, 14:03 -

President George Bush satte stopp för Israels bombplaner mot Iran.

WASHINGTON D.C. Israel förberedde en attack mot Iran. Och vände sig till USA:s president George W Bush för stöd. Men krigspresidenten i Vita huset såg till, tillsammans med de nervösa rådgivarna, att stoppa anfallet.

Nya uppgifter från The New York Times visar att Israel tidigt under 2008 bad USA om lov för att få sätta in bunkerbrytande bomber mot huvudanläggningen för Irans atomprogram. Genom en inflygning mot anläggningen Natanz skulle Israel sätta punkt för Irans kärnvapenplaner.

Men där blev det stopp. I stället påpekade Bush att Israel redan fått lov att i hemlighet utföra sabotage mot Teherans misstänkta försök att skaffa sig atomvapen.

– De var rädda för att om det framgick att USA hade hjälpt Israel attackera Iran, genom att använda irakiskt luftrum, skulle resultatet i Irak bli deporterade soldater, säger artikelförfattaren David Sanger på The New York Times.

Bush övertygade i stället Israels ledare om att inte fullfölja sina bombplaner mot Iran, och delade med sig av några detaljer i USA:s arbete med att sabotera Irans kärnvapenambitioner, enligt Sanger.

– Jag misstänker att Bushadministrationen förmodligen inte kommer att kommentera särskilt mycket om detaljerna i denna story, med tanke på att den här typen av operation samt den känsliga relationen med Israel, säger han, enligt CNN.com.

Skrivet av: