Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bushs sista presskonferens

Nyheter | 12/01/2009 17:45

"Vapenvilan kan endast bli verklig om Hamas slutar skjuta raker mot Israel." Bush var trotsig under den slutgiltiga presskonferensen.

WASHINGTON. George W. Bush höll i dag sin allra sista presskonferens som president innan Barack Obama tar över.

Hans största misstag, enligt honom själv:

–Att vi gick ut med "mission accomplished" i ett för tidigt skede under invasionen av Bagdad, Irak, var olyckligt. Det sände ut ett felaktigt budskap.

Självklart kunde presidenten inte undvika att kommentera den senaste utveckligen i Gaza. Och uttalandet kommer inte som en överraskning.

–Vapenvilan kan endast bli verklig om Hamas slutar skjuta raker mot Israel, är kontentan.

– Det är Hamas som har bollen. Det är mycket viktigt att arbeta tillsammans med Egypten för att få ett stopp på vapensmugglingen in till Gaza, sa han enligt CNN.

Presidenten uppmanade länder som bidrar med vapen till Hamas att omedelbart sluta. Ett tydligt budskap till Iran.

Men även andra länder, speciellt Nordkorea, i den ökända "ondskans axelmakter" fick sig en känga. Här beskrev presidenten den oerhört svåra uppgiften han lämnar över till Obama – att försvara USA från de hot som utfärdas mot landet.

Bush försvarade även sig själv och menade att all kritik som översköljt honom inte är något att lyssna på. Han uppmanade även Obama att inte ta till sig av kritiken, som oundvikligen kommer att komma.

–Han måste göra det han tror är rätt. Om han inte gör det kan jag inte förstå hur han skulle kunna leva med sig själv, sa presidenten enligt Times

Slutligen förnekade Bush uppgifterna om att hans presidentperiod har bidragit till att USA fått ett oförtjänt rykte i världen.

–Jag håller absolut inte med om detta. Människor världen över vet att USA står för frihet, avslutade presidenten enligt Times.

Se presskonferensen:

Skrivet av: