Obama vill tala med Hamas

- 09/01/2009, 09:59 -

Amerikansk underrättelsetjänst kan gå bakom ryggen på Israel.

USA gör helt om. Till skillnad från president George W Bush är den tillträdande presidenten Barack Obama redo för Hamasdialog. Hans rådgivare kommer att rekommendera Obama att inleda diplomatiska förhandlingar med Hamas på lägre nivå, eller i skymundan. Det skulle därmed vara en helt ny inriktning på den amerikanska utrikespolitiken.

I USA:s nuvarande Mellanösterndiplomati har Hamas, som har terrorstämplats av USA och en rad andra länder, varit isolerat under Bushs presidentskap. Obamas rådgivare har en annan inställning, och menar att isolationen är kontraproduktiv. Den uppfattningen får ett allt större stöd i Washington D.C.

Nu finns det en plan om att låta amerikansk underrättelsetjänst att inleda samtal med Hamas på samma sätt som amerikanerna förde dialog med PLO under 70-talet utan Israels kännedom om det.

– Det här ska bli en administration som anstränger sig för att tala med viktiga parter om viktiga frågor, sa en av källorna, till The Guardian.

Redan under den amerikanska valrörelsen var Obama tydlig med att han kunde tänka sig att förhandla och samtala med ledare från Kuba, Venezuela, Iran, Nordkorea med flera. Hamas högsta ledning gratulerade Obama efter valet i november för segern och sa att organisationen var beredd att inleda en dialog med en ny amerikansk administration.

Skrivet av: