Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska ambulanser till Gaza

Nyheter | 13/01/2009 15:55

Svenska Röda Korset skickar tio ambulanser till Gaza.

Svenska Röda Korset skickar tio ambulanser till Gaza.

På onsdagsmorgonen reser generalsekreterare Christer Zettergren dit för att förhandla och sedan följa med ambulanserna över gränsen.

På frågan om han är rädd svarar han:

– Nej, men jag är försiktig.

På tisdagen träffade Zettergren och en rad andra representanter för olika hjälporganisationer biståndsminister Gunilla Carlsson för en genomgång av den förfärliga humanitära situationen i Gaza.

Enligt Röda Korsets försiktiga siffror så hade 910 människor, varav 292 barn, dödats i kriget till i måndags. Antalet skakade var då uppe i 4 250.

– Vi får nu förhandla med de israeliska myndigheterna och militären om tillstånd för varje ambulanstransport. Det tar lång tid att föra de skadade till sjukhusen och det betyder fler döda och fler amputationer, säger Zettergren.

Röda halvmånen hämtar även skadade utan att ha fått tillstånd, med risk för sina liv.

Ambulanser angrips

Men inte ens ambulanser som fått klartecken kör säkert. Även de attackeras och sju ambulanser har slagits ut. Även konvojer med sjuka på väg för vård i Egypten har beskjutits av israelerna och tvingats vända, berättar han.

– De har varit mål för beskjutningarna, säger Zettergren.

De ambulanser som Svenska Röda Korset nu bidrar med tas från Västbanken. De kommer senare att ersättas av nya och kostnaden beräknas till 5,1 miljoner kronor.

– Ett annat problem är att personalen på sjukhusen i Gaza jobbar tills de stupar och behöver lösas av, säger Zettergren.

Inga svenska läkare finns på plats men det finns svenska läkarlag beredda att ge sig iväg.

Bistånd fredas inte

Under tisdagens möte diskuterades förutom den akuta situationen även vad som kommer att krävas mer långsiktigt den dag en vapenvila kan träda i kraft.

Gunilla Carlsson ska låta göra en inventering av hur mycket av svenskt bistånd som har skadats och undersöka vad folkrätten säger om ansvaret.

– Det är viktigt att diskutera även detta, säger Gunilla Carlsson. Svenska skattebetalare vill inte se sitt engagemang sönderbombat.

Carlsson säger att hon haft en dialog med Israel om att biståndsprojekt ska fredas.

– Det har inte skett och det finns en anledning att återkomma till israelerna om detta. Det finns ett ansvar för Israel som är både ekonomiskt och politisk, säger hon.

Skrivet av: