Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverige måste anmäla Israel"

Nyheter | 13/01/2009 21:44

Fredrik Malm: Tvivlar på att Israel bombat annat än militära anläggningar.

I söndags kunde Nyheter24 meddela att en sjukvårdsklinik som Svenska kyrkan medfinansierar bombades sönder av israeliska styrkor samma dag. Till Nyheter24 säger nu vänsterpartisten Ali Esbati att händelsen, bland många andra, måste anmälas och utredas.

– Chanserna att få ersättning är små. Men ändå måste omvärlden visa att man inte accepterar såna här övertramp som Israel nu gör i Gaza, säger Esbati till Nyheter24.

Folkpartisten och riksdagsledamoten Fredrik Malm säger att man i så fall får dra det hela till den internationella brottmålsdomstolen, ICC.

– Jag vill inte spekulera om hur utgången kan bli. Men det var ju Hamas som startade kriget, så de borde ju i alla fall betala hälften, säger Fredrik Malm till Nyheter24.

Men borde inte Israel betala när man vet att de låg bakom?

– Jag tvivlar på att Israel bombar annat än militära anläggningar. Men ibland kan precision ha saknats hos båda sidor, vilket skapar dödsfall bland civila, säger Fredrik Malm.

Är det inte framför allt oskyldiga palestinier som dött?

– Ja, under invasionen. Men man får se det ur perspektivet att Hamas har vapenkraften att när som helst spränga till exempel den judiska delen av Jerusalem, säger Fredrik Malm till Nyheter24.

Svenska kyrkans tillförordnade utrikeschef Christer Åkesson berättar för Nyheter24 att man lämnat in en protest till Israels ambassadör Benjamin Dagan.

– Vi har bett om en förklaring. Israels ambassad ska nu göra en utredning och ta reda på varför det hände. När vi får svar kommer vi att vidta de åtgärder som behövs, säger Christer Åkesson till Nyheter24.

Samtidigt undersöker utrikesdepartementet om Sverige kan kräva ersättning av Israel.

– UD och Sida gör en inventering av skadegörelsen som skett och man överväger om ansvar kan utkrävas från Israel utifrån ett folkrättsligt perspektiv, säger Irena Busic, som är utrikesminister Carl Bildts pressekretare, till Expressen.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har träffat flera biståndsorganisationer för att skapa sig en bild av vad som hänt, av hur mycket som har förstörts. Det är inte uteslutet att de kommer att kräva ansvar för skadegörelsen.

Skrivet av: